Pluimveehouderij

Nieuws 1651 x bekeken 1 reactie

Eerste leghennenbedrijf in VS besmet met HPAI

New York – In de Amerikaanse staat Wisconsin is de eerste pluimveehouderij met kippen besmet geraakt met hoogpathogene vogelgriep. Dit meldt persbureau Reuters.

De afgelopen maanden raakten al meerdere kalkoenhouderijen in verschillende staten in de Verenigde Staten besmet met het H5N2-virus. De 200.000 leghennen op het bedrijf worden geruimd.

De verschillende HPAI-besmettingen hebben er inmiddels toe geleid dat veel landen de export van pluimveeproducten uit (delen van) de VS aan banden leggen, waaronder China en Mexico. Deskundigen op veterinair en epidemiologisch gebied maken zich vooral zorgen over de spreiding van de verschillende uitbraken, nu het virus al in verschillende staten de kop heeft opgestoken.

Volgens viroloog Ron Fouchier van het Erasmus Medisch Centrum lijkt het erop dat het virus zich bij vogels in de Verenigde Staten aan het vermenigvuldigen is. Dat is een verschil met de HPAI-uitbraken in Nederland in november. Daarbij heeft het virus zich vermoedelijk al verspreid op broedplaatsen in het oosten van Rusland. Daarna is het virus met trekvogels naar Europa gekomen. Gevolg was dat er een aantal besmettingen in Nederland plaatsvonden.

Zowel de Verenigde Staten als Nederland nemen komende zomer deel aan een internationaal onderzoek om beter in kaart te brengen bij welke vogelsoorten en in welke maten het HPAI-virus voorkomt.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.