Pluimveehouderij

Nieuws 1581 x bekeken 1 reactie

'Vaccinatie nog geen alternatief bij vogelgriep'

Den Haag – Ondanks de vooruitgang en inspanningen om vaccinatie ook in de internationale handel geaccepteerd te krijgen, is vaccinatie nog geen goed alternatief bij een uitbraak van vogelgriep.

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in reactie op Kamervragen van de PvdA. De partij wilde weten of Dijksma bereid is meer in te zetten op een diervriendelijker aanpak van vogelgriep.

"De door de Dierenbescherming voorgestelde verbetering om te vaccineren als alternatief voor ruimen is nog niet uitvoerbaar", aldus Dijksma. Ze wijst erop dat er geen goed werkende vaccins beschikbaar zijn die voor meerdere subtypen van het vogelgriepvirus werkzaam zijn en dat preventieve vaccinatie zal leiden tot veel en langdurige exportbeperkingen.

De Kamerleden van de PvdA wilden ook weten of de recente uitbraak van vogelgriep in Barneveld mee wordt genomen in de besluitvorming rondom het wetsvoorstel dieraantallen en volksgezondheid. Dijksma benadrukt dat de uitbraak met vogelgriep geen directe consequenties heeft voor de volksgezondheid en dat er dus geen aanleiding voor is om dit mee te nemen in de besluitvorming.

Eén reactie

  • l coumans

    er is ook vanuit de sector nooit noemenswaardige actie ondernomen om dit vaccin te ontwikkelen , die loppen nu te zeuren over het ingrepen besluit , maar hebben de bek vol van innoveren  tjonge jonge hoe serieues neem je jezelf nog

Of registreer je om te kunnen reageren.