Pluimveehouderij

Nieuws 1912 x bekeken 1 reactie

Zuid-Afrika houdt vast aan importheffingen kip EU

Kaapstad - De Zuid-Afrikaanse International Trading Administration Commission (Itac) houdt vast aan verhoogde importheffingen op bevroren, niet uitgebeend pluimveevlees uit Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Dat betekent dat er voor Nederlands pluimveevlees een importtarief voor Zuid-Afrika blijft gelden variërend van 3,86 procent tot 22,81 procent voor vlees van de meeste Nederlandse slachterijen. Alleen Frisia Foods, Van Miert en Mieki Hunsel zijn uitgezonderd van de maatregel.

Vergeleken met een jaar geleden zijn de Zuid-Afrikaanse maatregelen wel enigszins versoepeld. Volgens de voorzitter van de brancheorganisatie voor pluimveeslachtes, Gert Jan Oplaat, kan een flink aantal bedrijven nu tegen het lage tarief van 3,86 procent exporteren, terwijl Zuid-Afrika vorig jaar in eerste instantie één hoog tarief van 22,8 procent hanteerde. Oplaat blijft erbij dat Nederlandse bedrijven nooit hebben gedumpt. "We zijn nog steeds niet gelukkig met het Zuid-Afrikaanse standpunt, maar vergeleken met een jaar geleden is het wel verbeterd, zeker ook als je naar Duitsland en Groot-Brittannië kijkt."

De Zuid-Afrikanen stelden vorig jaar voor het eerst deze hoge importheffingen in met het argument dat ze op deze manier dumping willen tegen gaan en hun eigen pluimvee-industrie willen beschermen. Nepluvi sprak destijds van willekeur en was het totaal niet eens met de manier waarop Zuid-Afrika Nederlandse bedrijven inspecteerde en vrijstelde van de heffing. Toenmalig voorzitter Jan Odink sprak van willekeur. De Nepluvi heeft de afgelopen maanden geprobeerd in samenwerking met de Nederlandse overheid (minister van internationale handel Lilianne Ploumen) om de heffingen van tafel te krijgen. Zuid-Afrika was tot vorig jaar een zeer belangrijke exportmarkt voor de Nederlandse pluimveevleesindustrie. Het land nam in 2013 nog 65.000 ton pluimveevlees ter waarde van zo'n € 66 miljoen af.

De Zuid-Afrikaanse Itac heeft nu na hernieuwd onderzoek geconcludeerd dat de importen uit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland tegen dumpingsprijzen gebeuren en zo een negatief effect uitoefenen op de lokale productie. Wel erkent de Itac dat er ook andere factoren zijn, zoals een zwakke bedrijfsvoering en arbeidsonrust die de zwakke positie veroorzaken van de lokale pluimveesector. Toch ziet Itac voldoende verband tussen de importen uit de genoemde landen en de zwakke lokale pluimveesector om de importheffingen te handhaven.

Ook Duitse en Britse slachterijen houden te maken met de hoge importtarieven. Duitse bedrijven hebben te maken met importheffingen van 31,30 tot 73,33 procent en Britse bedrijven met heffingen variërend van 12,07 tot 30,99 procent.

Eén reactie

  • ed_erpel

    Dat beantdwoordt dan ook meteen de vraag of bio brand stof ten koste gaat voor voedsel voor 'arme' derde wereld landen?

Of registreer je om te kunnen reageren.