PluimveeNieuws

Verdachten eierfraude: ‘Door negatieve publiciteit al zwaar gestraft’

Arnhem – De drie verdachte pluimveehouders in de eierfraudezaak en de twee directeuren van de bij deze zaak betrokken broederij (Ter Heerdt in Zevenaar) zeiden donderdag ter zitting in reactie op de strafeis al zwaar gestraft te zijn door de negatieve berichtgeving over hen in deze strafzaak.

Zij doelen daarmee op de in hun ogen ongenuanceerde berichtgeving. Nadat het Openbaar Ministerie in maart 2013 huiszoekingen deed bij de broederij en enkele pluimveebedrijven werden de betrokkenen in de pers afgeschilderd als leden van een criminele organisatie, de ‘eiermaffia’. Een van de directeuren van de broederij zei tijdens de zitting over de impact van deze strafzaak: ,,Het in twijfel trekken van de integriteit van het bedrijf en van mijzelf is een zware straf.” Ook de nacht die de verdachten eerder tijdens het onderzoek in de cel moesten doorbrengen, werd als zeer zwaar ervaren. Terwijl ze allemaal naar eigen zeggen, hard werkende mensen zijn die nog niet eerder met justitie in aanraking waren geweest.

Dat zij regels zouden hebben overtreden om er rijk van te voren werd door alle verdachten ontkend. Enkele advocaten droegen dit ook ter verdediging aan. Verdachten hebben geen vette bankrekeningen, mooie sportwagens of jachten in St. Tropez.

De verdachten vroegen zich af waarom juist zij voor de rechter zaten. “Waarom zitten niet alle pluimveehouders hier”, zo vroeg de hevig geëmotioneerde pluimveehouder uit Leveroij (L) zich af toen hij aan het eind van de zitting mocht vertellen wat deze rechtszaak bij hem heeft teweeggebracht. “Ik heb het gevoel dat wij als pispaaltje voor de hele sector worden gebruikt.” En: “Wij hebben al lang de last van de hele sector moten dragen.” De verdachte pluimveehouder uit Landhorst (N-B): “Wij worden als voorbeeld gesteld, moeten bloeden voor de hele sector.”

De NVWA heeft in november 2013 voor zo’n acht ton beslag gelegd op bankrekeningen van de verdachte bedrijven.  Daarmee wil het OM onrechtmatige winst verkregen door het teveel gehouden kippen terugvorderen. De beslaglegging belemmerde de broederij niet in de bedrijfsvoering, zei een directeur toen in antwoord op vragen van Pluimveehouderij. Tijdens de zitting bleek dat de beslagleggingen de drie pluimveebedrijven wel sterk hebben belemmerd. Verzekeringen die niet konden worden afgesloten, geen kredietverlening meer door de bank of tegen hogere rentepercentages, afnemers die geen zaken meer met hen wilden doen.

Beheer
WP Admin