PluimveeNieuws

Laagpathogene vogelgriep in Tzummarum

Tzummarum – In het Friese Tzummarum is vogelgriep vastgesteld op een pluimveebedrijf met ongeveer 22.000 leghennen.

Het gaat om een bedrijf met uitloop. Het ministerie van Economische Zaken meldt dat het vermoedelijk gaat om een laagpathogene variant van vogelgriep type H7. Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) van de Wageningen UR verwacht vrijdag meer te kunnen zeggen over het N-type van het virus. De dieren op het bedrijf worden geruimd. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Rondom het bedrijf geldt in een zone van ruim 1 kilometer een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied ligt één ander pluimveebedrijf met 120.000 vleeskuikens. De vleeskuikens op dit bedrijf worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Eerder deze maand werd een pluimveebedrijf in Barneveld getroffen door laagpathogene vogelgriep van het type H7N7. Het ministerie zegt dat er waarschijnlijk geen link is met die uitbraak. In voorafgaande uitbraken van laagpathogene vogelgriep is er geen sprake geweest van verspreiding tussen bedrijven.

De infectie kwam aan het licht nadat er op het bedrijf sprake was van productiedaling. Daarom zijn er monsters afgenomen.

Beheer
WP Admin