PluimveeNieuws

Kamp en Dijksma vinden afkeuren Kip van morgen jammer

Den Haag – We vinden het jammer dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de Kip van Morgen in strijd acht met de mededingingsregels. Dat schrijven minister Henk Kamp en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Ze zijn voorstander van het verder verankeren van dierenwelzijn in de intensieve veehouderij, zoals in het regeerakkoord staat.

Dijksma en Kamp hebben waardering voor het bedrijfsleven dat de handschoen heeft opgepakt om van kippenvlees een duurzaam product te maken. “Wij hopen van harte dat partijen in staat zullen zijn de afspraken zodanig vorm te geven dat ze de mededingingstoets wel kunnen doorstaan”, aldus de bewindspersonen. “In ieder geval is het van belang dat de verbetering van het welzijn van de kippen doorgang vindt. Samen met het bedrijfsleven wordt dan ook gezocht naar alternatieven die wel mogelijk zijn.”

De politici denken hierbij aan het aanpassen van collectieve afspraken, zoals het maken van afspraken per afzetketen waarbij individuele supermarkten met producenten en verwerkers een duurzaamheidsstandaard ontwikkelen die verder gaat dan Europese normen en die gezamenlijk als nieuw verdienmodel in de markt kan worden gezet, zoals het sterrenvlees van de Dierenbescherming en de nieuwe standaardkip van Jumbo.

Een tweede optie is dat er nationale regelgeving komt die hogere eisen stelt dan de Europese dierenwelzijnseisen. Dit ligt bij veel politieke partijen echter gevoelig.

Nederland heeft daarnaast in Brussel het initiatief genomen om tot hogere Europese welzijnsnormen te komen. Er wordt onderzocht of de beleidsregel mededinging en duurzaamheid toereikend is voor de agronutriketen.

Beheer
WP Admin