PluimveeNieuws

Eis eierfraude-zaak: boetes, cel- en taakstraffen

Arnhem – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag boetes oplopend tot €150.000, taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen geëist tegen een Gelderse broederij en drie pluimveebedrijven.

De bedrijven worden ervan verdacht fraude te hebben gepleegd door meer kippen te houden dan waarvoor zij pluimveerechten hadden, waardoor de hierdoor geproduceerde eieren niet aan de eisen voor scharrel- of vrije uitloop eieren voldeden.

In de rechtbank Arnhem eiste het OM dat de rechter de broederij een boete van €150.000 oplegt. Daarnaast werd 8 maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar geëist tegen twee directeuren van de broederij, plus een werkstraf van 240 uur. De drie pluimveebedrijven werden geconfronteerd met eisen van €100.000, €75.000 en €50.000, afhankelijk van de mate waarin zij in overtreding waren. Daarnaast werd tegen de pluimveehouders persoonlijk respectievelijk 8, 6 en 4 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist, werkstraffen oplopend tot 240 uur, en boetes van €5.000.

Voorbeeldzaak

De Gelderse broederij heeft naar schatting van het OM in de onderzochte periode 550.000 hennen te veel geleverd aan ongeveer 120 pluimveehouders en daarvoor 535 facturen gemaakt die mogelijk frauduleus waren. Het OM heeft uit dit veel bredere onderzoek deze drie gevallen geselecteerd en uitgewerkt tot een strafzaak. Daarbij is een landelijke spreiding gekozen. Voor de strafzaak zijn negen valse facturen aan drie kippenhouders uitgewerkt. In de onderzochte periode telde Nederland duizend leghennenhouders en vijf broederijen. Andere broederijen zijn bekeken maar niet verdacht. Het onderzoek is wel gebruikt voor verbetering van toezicht, controles en regelgeving.

Willekeur

Advocaten van de betrokken pluimveehouders gaven aan dat de drie pluimveebedrijven volkomen willekeurig uitgezocht lijken te zijn. In het pleidooi dat zij donderdag tijdens de tweede zittingsdag hielden gaven zij toe dat hun cliënten in de genoemde periodes meer kippen hielden dan waarvoor zij pluimveerechten hadden. Dit wilde echter niet automatisch zeggen dat de dierhouderijregels hiermee ook overtreden werden. De NVWA zou niet naar de feitelijke situaties in de stallen hebben gekeken, maar enkel naar de CPE-certificaten, terwijl de betrokken bedrijven sinds de verstrekking hiervan aanpassingen in hun stal hadden gedaan.

Winst terugbetalen

Het OM heeft ook een ontnemingsprocedure gestart. Dit houdt in dat de betrokken bedrijven de extra winst die zij door de vermeende fraude in de onderzochte jaren (2009-2011) gemaakt zouden hebben mogelijk moeten terugbetalen als zij schuldig worden bevonden. Volgens het OM hebben de vier bedrijven in deze periode door de fraude in totaal ruim €1.000.000 verdiend. “De verdachten hebben het vertrouwen dat consumenten moeten kunnen stellen in voedsel een ernstige deuk toegebracht,” zo zei de officier van justitie op de zitting.

De uitspraak is op 26 maart.

Beheer
WP Admin