Pluimveehouderij

Nieuws 2725 x bekeken 3 reacties

Akkoord over Diergezondheidsfonds

Zeist – Pluimveekoepel Avined en het ministerie van Economische Zaken zijn akkoord over de inhoud van het nieuwe convenant Diergezondheidsfonds (DGF), dat met terugwerkende kracht ingaat vanaf 1 januari 2015 tot en met 2019.

Het tijdelijke plafondbedrag in het nieuwe akkoord is vastgesteld op €47 miljoen, met daarbij als kanttekening dat onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR voor de jaarwisseling met een herberekening zal komen, waarna het definitieve plafond zal worden vastgesteld.

Schade deelsectoren analyseren

Het nieuwe convenant kent nog verschillende open einden, waarover procesafspraken zijn gemaakt om deze later dit jaar verder in te vullen. De 'broedei-regeling' waar vanuit de sector voor gepleit werd, waarbij broederijen en vermeerderaars aanspraak kunnen maken op het DGF als zij schade oplopen door de bestrijding van hoogpathogene vogelgriep (HPAI), is nu niet opgenomen.

Er zijn echter afspraken gemaakt om een analyse te maken waarbij gekeken wordt hoe de schade bij verschillende deelsectoren geminimaliseerd kan worden. Daarmee kan worden voorkomen dat specifieke deelsectoren onevenredig worden getroffen tijdens de virusbestrijding. "Mocht uit die analyse komen dat een bepaalde deelsector wel onevenredig wordt geraakt, dan gaan we kijken hoe we dat verder moeten oplossen", aldus Alex Spieker, beleidsmedewerker diergezondheid van Avined. "Als dit op geld uitkomt, dan is dat helder, en moeten we daar wat voor regelen."

Plafondbedrag bijstellen

Het plafondbedrag dat nu op circa €47 miljoen is vastgesteld, waarvan €35 miljoen voor de bestrijding van HPAI-uitbraken, ligt fors hoger dan dat in de vorige convenantperiode, toen dit €26 miljoen bedroeg. De berekening hiervoor is echter nog grotendeels gebaseerd op de HPAI-uitbraken in 2003. Onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR zal voor het einde van het jaar met een hernieuwde berekening komen. Hierin wordt bovendien rekening gehouden met de inzet van de pluimveesector. Afgesproken is dat deze met een maatregelenpakket komt om de kans op vogelgriepuitbraken te verkleinen door onder andere de hygiëne op pluimveebedrijven te verbeteren. Dit zal worden meegenomen in de LEI-berekening.

Laatste reacties

 • zon

  Gewoon een extra belasting maatregel,veel van dit geld is bedoeld om de dure controle instanties van inkomsten te voorzien.

 • Burnetti

  Beste zon. Zonder deze controle instanties waarvoor je kennelijk geen geld overhebt is er geen crisisbestrijding. Deze bleek ook voor jou in November cruciaal. Kamperveen was heel dichtbij je en je hebt hem vast ook geknepen.

 • zeelander

  Beste burnetti
  Het is precies zoals het zon zegt
  Wat heb je aan conroles 
  Als je overal uitloophennen hebt
  Degene die dit allemaal weten te verzinnen
  Zorgen zelf voor behoud van hun baantje
  Zakkenvullers zijn het


Of registreer je om te kunnen reageren.