PluimveeNieuws

Ophokplicht wordt zondag opgeheven

Den Haag – De ophokplicht voor pluimvee wordt zondag 8 februari om 0.00 uur opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken besloten). De ophokplicht is sinds november vorig jaar van kracht in verband met uitbraken van hoogpathogene vogelgriep H5N8.

“In Nederland is sinds 30 november 2014 geen nieuwe uitbraak van vogelgriep meer vastgesteld. Ook zijn na de vondst van de twee besmette wilde smienten in de buurt van Kamerik, geen nieuwe vondsten gedaan van met het H5N8-virus besmette wilde vogels. Dit is een aanwijzing dat er minder H5N8 virus circuleert”, geeft Dijksma als uitleg bij haar besluit de ophokplicht op te heffen.

Biologische en uitloopbedrijven behouden handelsstatus

Door het opheffen ervan kunnen biologische en uitloopbedrijven de dieren weer naar buiten laten. Daardoor verliezen de uitloopbedrijven de handelsstatus niet. Wanneer de kippen langer dan twaalf weken opgehokt moesten blijven, zouden de eieren als scharreleieren moeten worden verkocht.

België heft ophokplicht ook op

België gaat de ophokplicht ook opheffen. In Duitsland ligt deze bevoegdheid per deelstaat. “Enkele regio’s houden de ophokplicht in stand, andere regio’s hebben deze opgeheven. Waar de ophokplicht in stand is gebleven is er geen schadevergoedingsregeling getroffen voor de afwaardering van de uitloopeieren”, schrijft het ministerie van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Ieder signaal vogelgriep serieus nemen

De bemonstering van wilde vogels op vogelgriep wordt de komende periode voortgezet. “Voor pluimveehouders en dierenartsen blijft het belangrijk om ieder signaal dat kan wijzen op vogelgriep serieus te nemen en te melden aan de NVWA”, aldus Dijksma. Als de situatie in Nederland wijzigt, kan dit een aanleiding zijn om beperkende maatregelen opnieuw in te stellen.

Voor handel met landen buiten de Europese Unie bepalen de regels van de werelddiegezondheidsorganisatie OIE wanneer een land officieel vogelgriep vrij is. Dat is vanaf drie maanden na de laatste definitieve besmetting, die in Nederland op 30 november was. Sommige derde landen kiezen voor regionalisering, waardoor er wel handel gedreven kan worden met ‘veilige’ regio’s. Rusland werkt via deze regionalisering.

Beheer
WP Admin