Pluimveehouderij

Nieuws 1208 x bekeken

Nedersaksen wil af van ophokplicht

Hannover - Het landbouwministerie en de pluimveesectororganisatie van de Duitse deelstaat Nedersaksen roept de districten op om de ophokplicht op te heffen. Die werd in december ingesteld in verband met de vogelgriepbraken.

Landbouwminister Christian Meyer doet de oproep uit zorg om het dierenwelzijn, de Nedersaksische pluimveehoudersorganisatie is vooral bezorgd om de concurrentiepositie.In Nederland is de ophokplicht opgeheven en de pluimveehouderij vreest dat Nederlandse aanbieders de markt voor eieren uit uitloopstallen zullen overnemen. Na twaalf weken ophokplicht kunnen deze eieren namelijk niet meer als 'Freiland'-eieren worden verkocht.

Voortzetting van de ophokplicht heeft ook het risico dat veel leghennen vroegtijdig moeten worden geslacht, waardoor de markt met een overaanbod te kampen krijgt. Volgens het ministerie geldt de ophokplicht nog in dertien districten (Landkreise), hoewel zich na de twee gevallen van H5N8 in december in het Emsland en in de Landkreis Cloppenburg geen nieuwe besmettingen hebben voorgedaan. Het gevaar is daarom geweken, meent bewindsman Meyer.

Of registreer je om te kunnen reageren.