Pluimveehouderij

Nieuws 1596 x bekeken laatste update:19 feb 2015

Meer blackhead bij vleeskuikenouderdieren

Deventer – Het aantal diagnoses met Histomonosis (blackhead of zwartekoppenziekte) bij vleeskuikenouderdieren is de afgelopen jaren gestegen. Dit meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is zijn derde kwartaalmonitor van 2014.

In de eerste drie kwartalen van 2014 werd de ziekte op tien bedrijven gevonden, ten opzichte van zeven in heel 2013 en vijf in 2012. Cijfers van het laatste kwartaal van 2014 zijn nog niet bekend. In een aantal gevallen was bovendien sprake van verhoogde sterfte, hoewel onduidelijk was of die volledig viel toe te wijzen aan de zwartekoppenziekte. In de Verenigde Staten is de ziekte al langer een probleem bij vleeskuikenouderdieren, met uitvalpercentages die kunnen oplopen tot 50 procent, zo meldt de GD.

In Nederland is blackhead vooral een probleem in de kalkoenenhouderij. De GD poogt al langer een effectief vaccin te ontwikkelen om de ziekte weerstand te bieden, maar dat bleek tot zover niet succesvol. Toegestane middelen om de ziekte te bestrijden zijn er niet langer in de Europese Unie.

Of registreer je om te kunnen reageren.