Pluimveehouderij

Nieuws 2232 x bekeken

Rabobank: rendement pluimveevlees onder druk

Het rendement in de Nederlandse pluimveevleessector staat op korte termijn onder druk, door het teruggevallen van de Europese export en een flink aanbod op de wereldmarkt. Dat blijkt uit de laatste kwartaalupdate van de Rabobank.

Wel omschrijven de marktanalisten van de bank de vooruitzichten als 'gematigd positief', mits de recente groei van het aanbod in Oost- en Zuid-Europa in balans kan worden gebracht met de marktvraag.

Daling productie Nederland en Duitsland

In Polen, Hongarije en Spanje nam de productie van pluimveevlees in 2015 toe met respectievelijk 6, 5 en 5 procent. Binnen Europa werd dit afgelopen jaar gecompenseerd door een daling van de productie in Nederland (-10 procent) en Duitsland (-5 procent), door de productie voor concepten waarbij een lagere bezetting wordt gehanteerd.

Overaanbod grote producenten

De export vanuit Europa naar grote afnemers Hong Kong en Benin viel in 2015 tot en met het derde kwartaal wat terug. Wel lag de gemiddelde exportprijs volgens de bank over de eerste drie kwartalen van 2015 met €1,45 per kilo hoger dan in diezelfde periode van 2014, toen dit €1,36 bedroeg. Meerdere grote producenten kampen bovendien tegen eind 2015 met een overaanbod, zo meldt de Rabobank, waaronder de Verenigde Staten, China en Thailand.

2016: uitdagend jaar

Die toenemende druk op de markt maakt dat 2016 een uitdagend jaar zal worden, aldus de Rabo-analisten. Vooral op de markt van regulier pluimveevlees zal druk staan. Wel blijven de voerprijzen naar verwachting ook volgend jaar stabiel. De bank noemt het belangrijk dat bedrijven in de pluimveevleessector de extra liquiditeiten uit dit jaar reserveren, om weerbaar te blijven tegen prijsschommelingen in de markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.