Pluimveehouderij

Nieuws 4509 x bekeken laatste update:21 dec 2015

Pluimveerobot kan zelfstandig grondeieren verzamelen

De PoultryBot, een mobiele robot, kan op termijn een pluimveehouder werk uit handen nemen. Met name bij het verzamelen van grondeieren in scharrel-/volièrestallen met loslopende kippen.

Tijdens dat werk kan de robot ook waarnemingen doen, zoals metingen van de temperatuur en luchtvochtigheid.

De PoultryBot is ontwikkeld door de Farm Technology Group van Wageningen UR. Die afdeling werkt al jaren aan de mobiele robot. Met name Bastiaan Vroegindeweij, telg uit een pluimveefamilie, heeft er al heel wat tijd in gestopt; meer dan 10.000 uur, naar eigen zeggen. Hij is er op afgestudeerd en wil er nu op promoveren.

De Poultrybot

Wat in 2007 begon als een idee, is inmiddels uitgemond in de PoultryBot, die eerder deze week werd gedemonstreerd op proefbedrijf Droevendaal. De mobiele PoultryBot kan een route rijden door de proefstal (op basis van een stalkaart/plattegrond), daarbij obstakels in de vorm van poten van zitstokken vermijdend. Tijdens het rondrijden kan de robot grondeieren verzamelen en lossen.

Bedrijfszekere robot ontwikkelen

Voor deze taken is nodig dat de mobiele robot eieren, kippen en stalinrichting kan herkennen, met behulp van de camera voorop. Probleem is dat er nog te veel misgaat en er te veel en te vaak storingen optreden. Dat wordt dan ook een van de uitdagingen voor de komende tijd: het ontwikkelen van een robuuste, bedrijfszekere mobiele robot, die lange tijd zelfstandig kan werken.

Volgens Vroegindeweij is er veel belangstelling voor een robot voor in pluimveestallen. Elk dag is een legpluimveehouder zeker een uur bezig met controle op en verzamelen van grondeieren. In een vleeskuikenstal kan een mobiele robot de kuikens activeren, door rond te rijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.