Pluimveehouderij

Nieuws 1811 x bekeken

Britten: kosten na vogelgriep te hoog

De Britse pluimveesector zet vraagtekens bij de eisen die het plattelandsministerie Defra stelt aan het schoonmaken en desinfecteren van bedrijven na een uitbraak van vogelgriep.

Volgens de British Poultry Council (BPC) bedragen de kosten daarvoor in Nederland rond de €20.000, aanzienlijk minder dan in Groot-Brittannië.

Missie naar Nederland

BPC, die de gehele pluimveeketen vertegenwoordigt, heeft onlangs een 'fact finding'-missie naar Nederland gehouden. ''We hebben nu ook informatie gevraagd bij onze collega's in Duitsland en Frankrijk. De regels van de Europese Unie zijn duidelijk, maar elk land lijkt die op zijn eigen manier te interpreteren'', aldus beleidsmanager Maire Burnett.

Fonds voor schoonmaakkosten

BPC staat ook aan de wieg van een fonds om de kosten voor de schoonmaakoperatie op te vangen. Inmiddels hebben leveranciers van broedeieren en eendagskuikens toegezegd aan het fonds mee te doen. Verwerkers van pluimveevlees hebben al concreet €700.000 voor dat doel toegezegd onder voorwaarde dat ook de eier- en eierverwerkende industrie een bijdrage levert.

Verzekering

De sector praat ook met verzekeraars voor de agrarische industrie over het opnemen van een dekking voor de schoonmaakkosten in hun polissen.

Of registreer je om te kunnen reageren.