Pluimveehouderij

Nieuws 2396 x bekeken

Amerika belangrijke afnemer Europese eieren

In de eerste 3 kwartalen van 2015 is Amerika uitgegroeid tot een belangrijke afzetmarkt voor Europese hele eieren, zo blijkt uit exportcijfers van de Europese Commissie.

Tot en met september exporteerden de landen binnen de Europese Unie 20.122 ton aan verse eieren naar de Verenigde Staten, die daar gebroken werden voor de verwerkende industrie.

Derde exportmarkt voor Europa

Inclusief eiproducten bedroeg de export naar de VS 24.583 ton, waarmee Amerika in 3 maanden tijd vanuit het niets uitgroeide tot derde exportmarkt voor Europa. Alleen reguliere afnemers Japan en Zwitserland importeerden meer eieren en eiproducten, respectievelijk 54.181 en 31.106 ton.

Spanje, Italië, Portugal en Duitsland grootste leveranciers

De totale export vanuit de Europese Unie lag tot en met september, mede dankzij de interesse vanuit de VS, 14% hoger dan in diezelfde periode van 2014. De lidstaten van de Europese Unie exporteerden 193.615 ton aan eieren en eiproducten naar derde landen.

Uit voorlopige cijfers over de maand oktober blijkt bovendien dat in die maand nog eens zo'n 9.000 ton aan verse eieren richting de VS ging, waarmee Amerika dit jaar Zwitserland als tweede afnemer voorbij zou kunnen streven. Grootste leveranciers binnen de Europese Unie waren Spanje, Italië, Portugal en Duitsland.

Eiertekort door vogelgriep

In 2014 bedroeg de eierexport naar de VS nog slechts 1% van de totale EU-eierexport. Vanwege vogelgriep kampte Amerika in 2015 echter met een fors eiertekort, dat naar verwachting in 2016 zal voortduren. De voorzitter van de pluimveeorganisatie van de staat Iowa sprak vorige maand de verwachting uit dat het nog zeker heel 2016 zal kosten om alle geruimde bedrijven volledig te herbevolken.

Of registreer je om te kunnen reageren.