Pluimveehouderij

Nieuws 2124 x bekeken

'Plukon door grens 800.000 ton'

Plukon Food Group verwacht dit jaar door de grens van 800.000 ton levende aanvoer van pluimvee heen te gaan. Die verwachting sprak Kees van Oers, directeur Agribusiness van Plukon, uit tijdens een pluimveesymposium voor studenten in Dronten.

Daarmee zou het bedrijf in ieder geval 6% meer pluimvee omzetten dan in 2014, toen 756.000 ton levend gewicht werd geslacht.

Gestage groei

De afgelopen jaren is de aanvoer van levend pluimvee aan Plukon's slachterijen gestaag gegroeid, zowel vanwege overnames als door autonome groei. In tien jaar tijd is deze nagenoeg verdriedubbeld, en is Plukon uitgegroeid tot een van de grootste pluimveeslachterijen in Europa. De Plukon Food Group bestaat nu uit acht slachterijen, waarvan drie in Nederland, twee in België, drie in Duitsland en daarnaast vijf verwerkings- en verpakkingsbedrijven.

Tweede speler in EU

In 2011 nam het bedrijf de Duitse Stolle Groep over, waarna de aanvoer van levend pluimvee groeide van 506.000 ton in 2011 naar 722.000 ton in 2012. Inmiddels is Plukon volgens Van Oers de tweede speler op de Europese markt voor pluimveevlees en worden er 7 miljoen kuikens per week geslacht.

Andere aandeelhoudersstructuur

Begin dit jaar veranderde de aandeelhoudersstructuur van Plukon, waarbij voerfabrikant De Heus en de Duitse EW Group toetraden. Met de nieuwe aandeelhouders wil Plukon een vierde kernmarkt ontwikkelen, vermoedelijk in Polen of Hongarije.

Of registreer je om te kunnen reageren.