PluimveeNieuws

Kuikentemperatuur beïnvloedt ontwikkeling

Diessen – De temperatuur van eendagskuikens bij aankomst op het vleeskuikenbedrijf en het verloop van die in de uren en dagen daarna, hebben effect op de prestaties van de kuikens.

Dit zei pluimveedierenarts Sible Westendorp woensdag tegen het Klimaatplatform Pluimveehouderij.

Welkom-check

Westendorp adviseert kuikenhouders al enkele jaren bij ontvangst de ‘welkom-check’ uit te voeren: de navelkwaliteit te scoren, kuikengewicht te bepalen en de kuikentemperatuur te meten (cloacameting) direct na ontvangst, en vier, acht en 24 uur daarna. De gewenste kuikentemperatuur bij ontvangst en bij de drie metingen daarna is rond 40,5 graden Celcius. In vijf tot zeven dagen moet de kuikentemperatuur stijgen naar 41,3 graden.

Staltemperatuur

De kuikentemperatuur kan reden zijn de staltemperatuur aan te passen. De kuikentemperatuur is daarvoor een betere graadmeter dan het gedrag van de kuikens.

Nadelig voor darmwerking

Een te lage kuikentemperatuur werkt nadelig op de darmwerking. Krop en spiermaag zijn dan veelal gevuld, wat goed lijkt, maar de darmen zijn vaak leeg. Dat kan leiden tot uitdroging. Te koude kuikens bij aankomst lopen meer risico op schade door darmbacteriën, mede daardoor op coccidiose, kreupelheid en natte mest, weet Westendorp.

Kuikenkwaliteit

De (temperatuur) gegevens van de kuikens direct na aankomst en de eerste dag kunnen belangrijke gegevens zijn bij een discussie over kuikenkwaliteit tussen vleeskuikenhouder en broederij.

Beheer
WP Admin