Pluimveehouderij

Nieuws 3309 x bekeken

Klachten over hoogte DGF-heffing

Pluimveehouders klagen over de hoogte van de voorlopige aanslag voor de heffing voor het Diergezondheidsfonds (DGF). Dit bleek deze week tijdens de algemene vergadering van de LTO/NOP-kring vermeerderaars en opfokkers.

Meerdere vermeerderaars zeiden te vermoeden dat de heffing niet klopt. Hoe de heffing is opgebouwd en op hoeveel dieren die is gebaseerd, is onduidelijk. Een specificatie ontbreekt. De website van RVO.nl, het onderdeel van de overheid dat de DGF-heffing oplegt en int, geeft die duidelijk niet.

Niet betrokken bij rekensystematiek

Koepelorganisatie Avined weet van de problematiek. Alex Spieker, portefeuillehouder DGF, heeft al meerdere klachten van pluimveehouders ontvangen over de voorlopige aanslag. ,,RVO.nl heeft ons niet betrokken bij de rekensystematiek en we weten ook niet hoe de aanslag tot stand is gekomen. Pluimveehouders vragen zich ook af of de aantallen dieren wel kloppen waarmee is gerekend.''

Verkeerde tarieven salmonella-subsidieregeling

In oktober heeft RVO.nl bij de voorlopige DGF-heffing van leghennenhouders een fout gemaakt. In de heffing zit ook een bedrag voor de salmonella-subsidieregeling. Die verschilt voor de verschillende categorieën legkippen (kooi, scharrel, vrije uitloop en biologisch). RVO.nl had daarvoor verkeerde tarieven gebruikt, waardoor houders van kooikippen, vrije uitloop en biologisch een te hoge en houders van scharrelkippen een te lage voorlopige aanslag hadden ontvangen. Dit zou gaan om 322 pluimveehouder. De overheidsdienst heeft die pluimveehouders begin november een excuusbrief en een nieuwe voorlopige aanslag gestuurd.

RVO.nl haalt data uit KIP-systeem

Spieker weet niet precies hoe en op basis waarvan RVO.nl de voorlopige aanslag DGF heeft opgesteld. ,,RVO.nl heeft zelf selecties gemaakt op basis van een eigen kopie van het KIP-systeem, waarover ze mag beschikken. Over de dieraantallen in 2014 heeft RVO.nl verdeeld over het jaar vierpeildata geprikt en daar de heffing op gebaseerd. Maar welke data RVO.nl uit de KIP-database precies heeft gebruikt, daarin zijn we niet gekend.''

Avined heeft RVO.nl uitgenodigd voor een gesprek om na te gaan of de dienst de juiste gegevens heeft gebruikt. Dat overleg zal vermoedelijk begin december plaatsvinden.

Geen bezwaar tegen voorlopige aanslag mogelijk

Tegen de voorlopige aanslag kan geen bezwaar worden gemaakt. Die moet betaald worden. Pas tegen de definitieve heffing kan bezwaar worden gemaakt. Die komt na einde van het kalenderjaar.

Zowel Spieker als Piet Faber, voorzitter van de kring vermeerderaars, adviseren pluimveehouders klachten en vragen over de aanslag te melden bij RVO.nl.

Of registreer je om te kunnen reageren.