PluimveeNieuws

Illegaal antibioticagebruik zichtbaar via veren

Onderzoekers van Rikilt Wageningen UR hebben een methode ontwikkeld waarmee illegaal antibioticagebruik of ‘off-label use’ via kippenveren aantoonbaar is.

Door naar de positie en verdeling van een antibioticum over en in de veren te kijken, kunnen de onderzoekers aangeven op welk tijdstip deze is toegediend, en om welk type behandeling het ging. De resultaten kunnen vervolgens vergeleken worden met de administratie van het pluimveebedrijf. Volgens Rikilt is de nieuwe methode een krachtig hulpmiddel bij de uitvoering van het Europese beleid in de strijd tegen off-label en onnodig gebruik van antibiotica.

NVWA kan illegaal antibioticagebruik opsporen

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die met de methode mogelijk illegaal antibioticagebruik kan opsporen. Op dit moment wordt de techniek nog niet in de praktijk toegepast. Op termijn zal het in het kader van opsporing en handhaving wel als ondersteuning worden toegepast, aldus Rikilt-onderzoekster Tina Zuidema. Daarnaast is aanvullend onderzoek noodzakelijk volgens haar.

Legaal gebruik antibiotica en off-label use

Met de methode kan onderscheid gemaakt worden tussen legaal en off-label use van antibiotica. Dit is getest met gebruik van het middel enrofloxacin. Met de methode kan onderscheid gemaakt worden tussen de geregistreerde orale behandeling met het middel, de off-label spraybehandeling en een illegale langdurige sub-therapeutische behandeling. Volgens Zuidema moet het voor overige antibiotica theoretisch ook mogelijk zijn om dit aan te tonen.

Illegaal antibioticagebruik zichtbaar via veren



Foto: Mark Pasveer

Afname antibioticagebruik vleeskuikenhouderij

Met de nieuwe methode kunnen controle- en handhavingsinstanties na gebruik inzien of een middel volgens de voorschriften is toegediend en op de juiste wijze is ingezet. Volgens Rikilt zou dit leiden tot een meer gecontroleerd gebruik van antibiotica, wat overeenstemt met het Europees beleid dat er op gericht is om minder antibiotica te gebruiken. In Nederland is het antibioticagebruik van de vleeskuikenhouderij sinds 2009 met 57 procent afgenomen.

Beheer
WP Admin