Pluimveehouderij

Nieuws 3229 x bekeken

Hoogpathogene vogelgriep bij Franse hobbykippen

Bij hobbykippen in de Dordogne is dinsdagavond hoogpathoge AI van het subtype H5N1 vastgesteld. Dit heeft het Franse ministerie van landbouw gemeld.

Verhoogde uitval bij de dieren was reden tot onderzoek. Rondom de vogelgriepbesmetting is een 3 kilometer- en een 10 kilometerzone ingesteld. Daarin worden pluimveebedrijven en de wilde vogelpopulatie gescreend.

Eerste uitbraak in Frankrijk sinds 2007

De HPAI-uitbraak is de eerste in Frankrijk sinds 2007, toen het vogelgriepvirus werd gevonden in wilde zwanen.

De sequentiebepaling van de gevonden stam is gaande, maar het lijkt op een stam die eerder in Europa is ontdekt en toen een laag-pathogeen (LPAI)-profiel had.

Gevaarlijk voor mensen

H5-subtypen zijn ook gevaarlijk voor mensen, omdat deze kunnen muteren van laag- naar hoogpathogeen. H5N1 is de eerste ernstige variant die zich via wilde vogels wijd heeft verspreid. Sinds de H5N1 opdook in 2003 en 2004, heeft deze miljoenen stuks pluimvee besmet, alsook enkele honderden mensen, met vele doden tot gevolg.

Landen weren Frans pluimvee

Verschillende landen, waaronder Japan, Egypte en Hongkong, weren Frans pluimvee vanwege de besmetting, meldt persbureau Reuters.

Volgens een Franse krant staan er nog twee bedrijven onder 'surveillance', een eenden- en ganzenhouderij. Bij beide zouden antistoffen zijn aangetroffen, maar geen levend virus.

Dubbele reiniging en ontsmetting transporten

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken heeft gezegd dat er geen transport van pluimvee en eieren tussen het besmette gebied en Nederland plaats heeft gevonden en dat een dubbele reiniging en ontsmetting vereist is voor transport van gevogelte en broedeieren van Frankrijk naar Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.