Pluimveehouderij

Nieuws 2001 x bekeken

Europese productie pluimveevlees groeit gestaag

De Europese pluimveevleesproductie groeit in 2016 naar verwachting 1,6 procent ten opzichte van 2015, naar 14,62 miljoen ton.

In 2015 wordt 3 procent groei verwacht ten opzichte van het jaar ervoor, waardoor de totale productie uit zal komen op 14,40 miljoen ton. Dat blijkt uit een prognose van de Europese Commissie.

Daarmee wordt de trend van afgelopen jaren voortgezet wat betreft toenemende productie in Europa, maar de stijgende lijn vlakt wel af.

productie kippenvlees groeit, vooral in Polen

De toename komt vooral door de groeiende productie van kippenvlees. Binnen de Europese Unie is Polen de grootste producent van kippenvlees. Het land produceerde in 2014 1,7 miljoen ton kip. Naar verwachting groeit die productie dit jaar met 10,9 procent, en in 2016 met nog eens 5,3 procent, waardoor de totale productie dat jaar ruim 2 miljoen ton zou bedragen.

In Nederland gematigde groei kippenvleesproductie

Ook in Nederland wordt een groeiende productie voorspeld, zij het gematigder. Dit jaar produceert Nederland naar verwachting 0,936 miljoen ton kippenvlees, 1,1 procent meer dan in 2014. In 2016 zou dit met 1,4 procent groeien tot 0,949 miljoen ton.

Naast Polen behoren het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje tot de grootste producenten binnen de EU. Alleen bij Duitsland wordt een afname van de kippenvleesproductie verwacht. In 2016 zou die dalen met 3,1 procent, tot 1,25 miljoen ton.

Marktupdate USDA

De Europese prognose sluit aan bij de marktupdate die het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA, eerder deze week publiceerde. Die verwacht wereldwijd een toename in de pluimveevleesproductie. Naast Europa zijn het vooral Brazilië en de Verenigde Staten zelf die deze groei zouden aanjagen.

Of registreer je om te kunnen reageren.