Pluimveehouderij

Nieuws 2355 x bekeken 1 reactie

Vogelgriepmaatregelen versoepeld

Den Haag - De beperkingsmaatregelen in verband met de uitbraak van vogelgriep worden in de nacht van woensdag op donderdag om 0.00 uur opgeheven.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken bekendgemaakt tijdens een debat in de Tweede Kamer. De versoepeling van de regels komt nu omdat de dertigdagentermijn bij de laatste uitbraak in Duitsland, net over de grens bij Nederland, donderdag afloopt.De ophokplicht blijft voorlopig nog wel van kracht, net als het aangescherpte hygiëneprotocol. De bezoekersregeling van pluimveebedrijven de één op één-regeling voor transportwagens van pluimvee en pluimveegerelateerde producten komt hiermee te vervallen, net als het verbod op het houden van wedstrijden en tentoonstellingen.

"Omdat het virus nog steeds bij wilde vogels circuleert, blijft de ophokplicht van kracht", aldus Dijksma. Voor biologische en uitloopbedrijven geldt volgens Europese regels dat de dieren maximaal twaalf weken opgehokt mogen zitten om de eieren nog als 'biologisch' of 'uitloop' te verkopen. Deze periode van twaalf weken loopt op 8 februari af. Dijksma gaat hierover met de Europese Commissie in overleg. "Ik zal er voor pleiten om, indien er de komende weken een reële dreiging blijft bestaan, toestemming te krijgen om de landelijke ophokplicht te verlengen met behoud van de handelsstatus van uitloop- en biologische bedrijven.

In Nederland zijn sinds de uitbraak met hoogpathogene vogelgriep H5N8 in totaal 6.000 wilde dieren onderzocht op vogelgriep. Bij twee dieren, twee smienten uit de  buurt van Kamerik, werd het virus aangetroffen. In Duitsland werd het virus recent nog aangetroffen bij een wilde meeuw.

Eén reactie

  • peter1939

    toppie dijksma, ze is goed bezig...

Of registreer je om te kunnen reageren.