PluimveeNieuws

‘Plafondbedrag DGF omlaag bij risicoverkleining’

Den Haag – De pluimveesector en het ministerie van Economische Zaken bespreken de mogelijkheid een clausule in het nieuwe convenant diergezondheidsfonds (DGF) op te nemen om het plafondbedrag na een jaar te verlagen als blijkt dat de sector in staat is om de risico’s op uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (AI) significant terug te dringen.

Dat meldt Hennie de Haan, voorzitter van pluimveeorganisaties NVP en Avined. De Haan: “Liever ziet de sector dat het plafondbedrag voor de hele convenantperiode aanzienlijk lager wordt vastgesteld. De sector heeft de afgelopen vijf jaar geïnvesteerd in betere monitoring en preventie van AI. Hierdoor kunnen risico’s sneller en beter worden onderkend, waardoor passende maatregelen lokaal kunnen worden genomen. Daardoor is de kans op een ramp zoals in 2003 aanzienlijk kleiner geworden. Een hoger plafondbedrag voelt voor de pluimveehouders alsof zij gestraft worden voor het doen van de goede dingen.”

Opgeschort

Vertegenwoordigers van de verschillende sectoren zitten opnieuw om tafel met het ministerie van Economische Zaken om tot een overeenkomst te komen, nadat de onderhandelingen vorig jaar waren opgeschort vanwege de uitbraken van het H5N8-virus. “Het is wel een ongelukkige situatie, dat we net te maken hebben gehad met uitbraken van hoogpathogene vogelgriep”, geeft De Haan aan. “Op dit moment helpt dat niet, omdat er nog niet geëvalueerd is en er daarom nog onvoldoende lering kan worden getrokken uit de aanpak.” Op tafel ligt een voorstel waarin wordt uitgegaan van een plafondbedrag van ruim €47 miljoen, waarvan €35 miljoen als basisbedrag wordt gereserveerd voor hoogpathogene vogelgriep, ruim €2 miljoen voor Newcastle Disease (NCD) en €10 miljoen voor jaarlijkse kosten, waaronder de bestrijding van laagpathogene vogelgriep.

Vogelgrieprisico

Dit plafondbedrag is fors hoger dan die uit het vorige vijf jaar durende convenant, waarin het plafondbedrag €26 miljoen bedroeg, met als kanttekening dat de jaarlijkse kosten toen via een andere heffing werden doorberekend. De sector bespreekt nu dat er een passage in het convenant zou moeten worden opgenomen waarin staat dat dit plafondbedrag eind 2015 opnieuw wordt beoordeeld. Als de pluimveehouders in staat blijken om het risico op AI-besmettingen te verkleinen, zou het plafondbedrag naar beneden moeten worden bijgesteld. Concrete, meetbare maatregelen zouden hieraan ten gronde moeten liggen, zoals verplicht ophokken in risicovolle periodes en aanscherping van de hygiëneprotocollen.

Vermeerderaars

Een ander punt waar de onderhandelingen nog op vastlopen is of de broederijen of vermeerderaars wel of niet onder het DGF vallen. “In eerdere gesprekken en een concept van het convenant is afgesproken dat dit het geval zou zijn”, aldus de Haan. “Afgelopen vrijdag was dit standpunt ineens gewijzigd.” Door dergelijke verschillen heeft zij haar twijfels of het haalbaar is om de komende maand nog te tekenen.

Beheer
WP Admin