PluimveeNieuws

POR-regeling als compensatie voor pluimveerechten

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft de POR-regeling opnieuw geopend. Met de Regeling Ontheffing Productierechten Meststoffenwet wil ze tegemoet komen aan de intensieve sectoren, die door het aanhouden van dierrechten in de knel komen.

Pluimveehouders die hun veestapel na 28 september 2011 hebben uitgebreid, komen in aanmerking voor de regeling. Op 28 november 2011 meldde het kabinet dat het voornemens was om de pluimveerechten te laten vervallen. Een groot aantal pluimveehouders heeft daarop geanticipeerd en pluimveestallen gebouwd. Met de POR-regeling kunnen pluimveehouders uitbreiden zonder dat daarvoor dierrechten nodig zijn.

Na aanmelding bepaalt een loting of de pluimveehouders daadwerkelijk deel kunnen nemen aan de regeling, omdat de POR-regeling voor maximaal 1,2 miljoen pluimveerechten geldt. Een pluimveehouder krijgt ontheffing voor 50 procent van de dierrechten die voor de uitbreiding nodig zijn, op voorwaarde dat alle bedrijfsoverschot aan mest wordt verwerkt.

Hugo Bens, portefeuillehouder mest en mineralen LTO/NOP: “Deze regeling geldt dus in principe voor 2,4 miljoen pluimveerechten, omdat een pluimveehouder voor 50 procent van deze rechten ontheffing kan krijgen en 50 procent uit de markt moet halen. Ook als je al rechten hebt gekocht, kun je  nog meedoen aan deze regeling. De rechten die dan misschien over zijn, kun je in de markt verkopen. Ik verwacht dat de prijzen van pluimveerechten hierdoor in 2015 waarschijnlijk lager zullen zijn dan in 2014.” Pluimveehouders met stallen volgens Maatlat Duurzame Veehouderij hebben voorrang. Een voorwaarde is dat het volledige fosfaatoverschot van het bedrijf moet worden verwerkt. “Deelname aan DEP bijvoorbeeld is prima”, aldus Bens. De ontheffing wordt verleend tot 31 december 2017.

LTO/NOP wil graag de discussie over het wel of niet afschaffen van pluimveerechten aangaan in 2016. Hugo Bens: “Nu heeft die discussie geen zin want tot 31 december 2017 blijven de rechten gehandhaafd. Wij, als bestuurders, hebben de wijsheid ook niet in pacht en willen in 2016 graag weten wat onze leden willen. Wie weet wat de tijd brengt. De discussie over pluimveerechten is vaak emotioneel. Als je het rationeel bekijkt wordt de concurrentiepositie verzwakt door het handhaven van pluimveerechten. Daarmee hebben we als Nederlandse pluimveehouders vergeleken met buitenlandse pluimveehouders een hogere kostprijs. Het is een utopie om te denken dat je met pluimveerechten de productie stuurt. Alles wat wij niet produceren, produceert het buitenland. Verder hebben de (lokale) overheden al diverse instrumenten via RO- en milieubeleid om de productie lokaal te sturen.

Pluimveehouders hebben geïnvesteerd met het oog op afschaffing van de rechten. Deelname aan de POR kan een aantal pluimveehouders financieel meer ruimte geven. “Dat is het eerder genoemde doekje voor het bloeden”, aldus Bens.

Pluimveehouders kunnen zich uitsluitend op elektronische wijze tot 30 januari 17:00 uur aanmelden via mijnrvo.nl.

Beheer
WP Admin