PluimveeNieuws

Ophokplicht in België verlengd

Brussel – De preventieve maatregelen voor vogelgriep in België zijn verlengd tot en met 19 februari. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) maakte dit besluit van federaal landbouwminister Willy Borsus bekend.

Concreet gaat het om de ophokregeling voor professioneel gehouden pluimvee, de verplichting om alle pluimvee en vogels binnen te voederen en te drenken, en het verbod op het gebruik van oppervlaktewater voor het drenken van pluimvee en vogels. Niet meer verlengd worden de bijzondere voorschriften voor verzamelingen van vogels en pluimvee, waardoor vogelbeurzen en andere evenementen waar siervogels en duiven verkocht worden, opnieuw toegelaten zijn.

De maatregelen die moeten voorkomen dat vogelgriep in België toeslaat, golden sinds 21 november vorig jaar en waren genomen in reactie op de vogelgriepuitbraken in Nederland.

Sinds eind december werden in de Europese Unie geen uitbraken meer vastgesteld met het H5N8-vogelgriepvirus op pluimveebedrijven. Maar in enkele (buur)landen zijn nog wel besmettingen  vastgesteld bij verschillende soorten wilde vogels, voornamelijk watervogels. Dat wijst erop dat het H5N8-virus nog steeds circuleert bij wilde vogels en het risico op besmetting van pluimvee nog steeds groot is.

De verlengde maatregelen zijn er op gericht om contact tussen pluimvee en mogelijk besmette wilde vogels te vermijden en zo het risico op overdracht van het virus naar de pluimveestapel te beperken. Het FAVV herinnert er aan dat het toepassen van deze drie maatregelen alleen niet volstaat om vogelgriep een halt toe te roepen. Ook het correct en strikt toepassen van de bioveiligheidsmaatregelen in de pluimveesector is van kapitaal belang om vogelgriep buiten de stal te houden, aldus nog het FAVV.

Bron: Belga en Vilt

Beheer
WP Admin