PluimveeNieuws

Exportproblemen frustreren kuikenmarkt

Slachterijen hebben moeite met de afzet van kuikenvlees over de grens. De Russische boycot, de verhoogde importheffingen in Zuid-Afrika én diverse dichte grenzen vanwege de H5N8-uitbraken bemoeilijken de export. Dat zegt Gert-Jan Oplaat, de kersverse voorzitter van Nepluvi, de organisatie van de pluimveeverwerkende industrie.

De markt voor vleeskuikens laat de laatste weken een stabiele, licht stijgende trend zien. Vleeskuikenhouders hadden echter gehoopt –  en misschien ook wel gerekend – op hogere prijzen als gevolg van een lager aanbod van slachtrijpe kuikens. Vanwege de H5N8-uitbraken en de afgekondigde vervoersverboden zijn enkele weken geleden immers fors minder kuikens opgezet. Het aanbod van slachtrijpe kuikens is daardoor in de eerste maand van 2015 beperkt. Toch wordt het lagere kuikenaanbod niet overstegen door de vraag, zegt Nepluvi-voorzitter Gert-Jan Oplaat, nadat hij enkele van zijn leden (slachterijen) heeft gepolst. “Het aanbod van kuikens is dan wel lager,  we hebben ook te maken met exportproblemen, die deels worden veroorzaak door de H5N8-uitbraken. Dat houdt de kuikenmarkt in januari in evenwicht.”

Oplaat hoopt dat het ministerie van Economische Zaken zich inspant om de grenzen voor Nederlands pluimveevlees snel weer geopend te krijgen. “Landen als Hongkong, Servië, de Filippijnen, de Verenigde Arabische Emiraten, Oekraïne, Wit-Rusland en Kazachstan weren nu onze producten als gevolg van de H5N8-uitbraken. Als de grenzen van deze landen niet snel opengaan, zou in februari een verstoring van de markt kunnen ontstaan. Daarbij komt dat we al langer te maken hebben met de Russische boycot en de verhoogde importheffingen in Zuid-Afrika.”

Vleeskuikenhouders kunnen niet beoordelen hoe groot de vraag naar kuikens werkelijk is, zegt Jan Verhoijsen, vleeskuikenhouder in Someren-Eind en tevens voorzitter van de kring vleeskuikenhouders van LTO-NOP. “De prijsvorming in de landbouw is erg ondoorzichtig. Dat is natuurlijk al veel langer het geval. Het enige wat wij kunnen doen om de markt te sturen en  overproductie te voorkomen, is het aanbod reguleren. We kunnen kiezen voor een lagere bezetting en/of een langere periode van leegstand afkondigen.”

Oplaat kan zich naar eigen zeggen ‘heel goed voorstellen’ dat er door vleeskuikenhouders vraagtekens worden gezet bij het uitblijven van hogere prijzen, zeker als het aanbod van kuikens laag is. De voormalig NVP-voorzitter wijst echter nogmaals op de exportproblemen en ontkent stellig dat andere factoren een rol spelen. “Iedereen is  gebaat bij hoge prijzen, ook de slachterijen. Er worden geen spelletjes gespeeld, neem dat maar van mij aan.”

Beheer
WP Admin