PluimveeNieuws

Eierhandelaren: maatregelen vogelgriep duren te lang

Zeist – Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wacht te lang met het opheffen van maatregelen die na de uitbraak van de vogelgriep half november verplicht werden. Dat vindt de Nederlandse vereniging voor verpakkers en industriële verwerking van eieren (Anevei).

“Eerst was er waardering voor de snelle aanpak van staatssecretaris Dijksma, maar het draagvlak voor haar vogelgriepbeleid brokkelt nu af”, zegt Hubert Andela, voorzitter van Anevei. “Onze leden mogen bijvoorbeeld sinds november maar bij één pluimveehouder tegelijk eieren ophalen. De overheid wil zo besmetting van het ene pluimveebedrijf naar het andere voorkomen, maar dat risico wordt met schoonmaken en ontsmetten van de vrachtwagens al uitstekend beheerst”, legt Andela uit.

Anevei wijst er op dat Duitsland en Engeland met veel lichtere maatregelen hun vogelgriepcrisis net zo goed indammen. In de Duitse Deelstaat Nedersaksen, die grenst aan Noord-Nederland, brak in december vogelgriep uit. Andela: “Nedersaksen is een pluimveerijk gebied, net als de Veluwe in Nederland. Toch nam de regering van deze deelstaat alleen de lichtere maatregelen die Brussel voorschrijft. Daar geldt dus geen landelijk vervoersverbod voor pluimvee en het ophalen van eieren kon vanaf het begin gewoon doorgaan.”

De Anevei-voorzitter begrijpt de lichtere Duitse aanpak wel: “De besmetting loopt via poep van wilde vogels. Die valt uit de lucht op het erf. Wat hebben allerlei beperkingen van vervoer over de weg dan voor zin?”

Sinds december hebben de groothandelaren en eiverwerkende industrie het ministerie van EZ tevergeefs gevraagd om aanpassing van de vogelgriepaanpak. Nu overwegen ze om de hogere transportkosten met een bedrag per vracht opgehaalde eieren te gaan verhalen op de pluimveehouders. Het lukt in de praktijk namelijk niet om de hogere kosten door te berekenen aan hun afnemers, met name supermarktketens en levensmiddelenbedrijven in Noordwest-Europa.

Beheer
WP Admin