PluimveeNieuws

‘ACM-rapport nu snel openbaar maken’

Den Haag – Bedrijfsleven en politiek dringen aan op snelle openbaarmaking van het rapport van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de afspraken die in de keten worden gemaakt bij de ontwikkeling van de Kip van Morgen. Dat blijkt uit de reacties op de openbaarmaking van de voorlopige conclusies in Boerderij, deze week.

De agrarische sector heeft te weinig ruimte om in de keten afspraken te maken over verduurzaming van productie, zegt het CDA in reactie op de voorlopige conclusies over de Kip van Morgen van de Autoriteit Consument en Markt. Volgens ACM zijn de afspraken die in de keten gemaakt zijn in strijd met zowel de Nederlandse als de Europese kartelwetgeving.

CDA’er Jaco Geurts  zegt dat de opgestelde beleidsregels niet ruim genoeg zijn. “Het CDA wil snel duidelijkheid wat wel en wat niet mag.” Volgens Geurts moet er ruimte zijn voor ruimere interpretatie van de regels. Hij meent dat afspraken moeten worden toegelaten, zolang de concurrentie niet wordt uitgeschakeld en er geen afspraken over prijzen worden gemaakt.

De Socialistische Partij vindt dat dierenwelzijn belangrijker is dan een enge interpretatie van de marktregels. De ACM moet meewegen dat  de Europese regels en de internationale handelsregels ruimte bieden voor duurzaamheid en dierenwelzijn, aldus SP-woordvoerder Eric Smaling.

De PvdA zegt in een eerste reactie eerst het officiële rapport van de ACM te willen afwachten. “Wij zijn overigens helemaal niet zo onder de indruk van de eisen die aan de Kip van Morgen worden gesteld”, zegt PvdA’er Sjoera Dikkers.

Bart de Liefde van de VVD vindt dat het rapport van de ACM heel snel openbaar moet worden. “Bij mededinging zit de devil vaak in the detail. Het is dus van groot belang dat wij het rapport snel krijgen, zodat we zelf kunnen beoordelen of de Kip van Morgen helemaal niet aan de mededingingsvoorwaarden voldoet, of dat het met een paar kleine wijzigingen toch mogelijk is dat het initiatief aan de wet voldoet”, aldus De Liefde.

Hij benadrukt dat het voor zowel de consumenten als de producenten van belang is dat wordt voldaan aan de mededingingswet, om te voorkomen dat de duurzaamheidsinitiatieven straks door de Europese Commissie op de vingers worden getikt.

Elbert Dijkgraaf (SGP) vindt het niet fair om nu al op uitgelekte bevindingen te reageren. “De SGP wil meer ruimte krijgen voor ketenafspraken, zodat boeren investeringen in milieu en dierenwelzijn terug kunnen verdienen. Als initiatieven als Kip van Morgen puur financieel-economisch benaderd blijven worden, is er nog werk aan de winkel.  Dan is op z’n minst aanscherping van de beleidsregels nodig of anders aanpassing van wetgeving.”

LTO Nederland en het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel willen pas reageren als het rapport officieel openbaar wordt.

Voorzitter Gert Jan Oplaat van de Nepluvi, de organisatie van de pluimveeverwerkende industrie wijst er op dat er formeel geen handtekeningen staan onder de afspraken van Kip van Morgen. Hij meldt dat er snel duidelijkheid moet komen over de ruimte die er nog wél is om te verduurzamen en daar afspraken over te maken.

Ook Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders kent het rapport nog niet. Ze geeft wel aan dat het in ieder geval aanleiding kan zijn om de afspraken nader te evalueren. Ook moet dan duidelijk worden wat wel kan en waar de aanpassingen moeten worden doorgevoerd.

Sijas Akkerman van Natuur & Milieu zegt dat ACM de plank misslaat omdat er geen sprake is van prijsafspraken. Akkerman vindt steun bij hoogleraar mededingingsrecht Anna Gerbrandy: “De ACM gaat uit van een beperkte notie van consumentenwelvaart. ACM kijkt te veel naar de euro’s en onvoldoende naar gezondheid, dierenwelzijn en milieu.”

Beheer
WP Admin