Pluimveehouderij

Nieuws 1297 x bekeken 1 reactie

iSTEP van start

Wijchen - Het nieuwe informatiesysteem voor de prijzen van eieren en slachtkippen iSTEP is vandaag van start gegaan.

De 110 deelnemende leden met in totaal 8,1 miljoen leghennen krijgen daarvoor een inlognaam met bijbehorende code. De leden kozen dinsdagavond het bestuur op de eerste Algemene Ledenvergadering van iSTEP.

De deelnemers van iSTEP kunnen vanaf woensdag hun ontvangen eierprijzen invoeren op de website www.transparanteeierprijzen.nl. Het doel daarvan is inzicht te krijgen in de werkelijk uitbetaalde prijzen van eieren en slachtkippen inclusief de toeslagen. Voor eieren kunnen leghennenhouders de datum van de transactie of de leverdatum invoeren. Vervolgens kiezen zij de vorm van de houderij (biologisch, kolonie, Freiland of scharrel) en voeren de prijs in. Daarna geven zij aan wat de afnemer is (pakstation, industrie, handelaar of anders), de hoeveelheid, de dooierkleur, de verkoopvorm, toeslagen, kwaliteit, speciale voorwaarden, leverduur en het ras van de leghen zijn. Tenslotte kunnen leghennenhouders nog opmerkingen plaatsen. Tenslotte moeten zij een koopovereenkomst of afrekening toevoegen, zodat de controleur van iSTEP kan zien dat de transactie geldig is.

Voor het opgeven van prijzen van slachtkippen kunnen leghennenhouders de transactiedatum, leverweek, houderijvorm, prijs per kilo, de verkoopvrorm en de toeslag per kilo in iSTEP invoeren.

Deenemers van iSTEP moeten minimaal één keer per 6 weken een transactie invoeren om overeenkomsten van andere leghennenhouders te zien, ook al hebben zij jaarafspaken voor de afzet van hun eieren. Zij betalen €200 per jaar voor hun deelneming.

De meeste aanwezige deelnemers vonden afgelopen dinsdagavond op de eerste Algemene Ledenvergadering van iSTEP dat eierhandelaren met eigen leghennen niet deel mogen nemen aan het systeem. "Zij kunnen hun inkoopprijzen daarmee manipuleren", was de opmerking van één van hen. Hij stelde voor dat eierhandelaren alleen de prijzen van de eieren van hun eigen leghennen mogen opgeven. Voor eieren die zij van anderen aankopen, zouden zij dat niet mogen doen. De net gekozen voorzitter Wim van Nieuwenhuijzen in het Zeeuwse Sint Philipsland gaf aan dat het iSTEP-systeem zeker nog niet perfect is en dat het in de toekomst nog bijgesteld wordt.

Eén reactie

  • John*

    wat maakt het uit wat een handelaar invoert? je kijkt toch wat de 20% best betaalde zijn en gaat er toch ook achteraan om dat ze zelf te ontvangen. je weet dat t betaald wordt en zeker bij een gelijke kwaliteit en omvang is het ook realistisch om dat ook zelf te beuren.

Of registreer je om te kunnen reageren.