Pluimveehouderij

Nieuws 3223 x bekeken 4 reacties

Walnotenuitloop: plantafstand 10 meter het best

Een groepje pluimveehouders bezocht donderdagmiddag 18 september twee walnotenplantages in de buurt van Winterswijk. Tijdens deze excursie, georganiseerd door Praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen, zagen ze plantages met verschillende plantafstanden en met diverse typen walnotenbomen, wel allemaal van het soort Broadview en op beide locaties 15 jaar oud.

Op de eerste locatie stonden de bomen er prachtig bij, op de tweede plantage wat minder. Daar werd tussen de bomen met een trekker gemaaid, wat leidt tot bodemverdichting, waardoor de bomen minder hard gegroeid waren.

Zaailingen groeien harder
Een belangrijke les uit deze excursie was dat de keus tussen zaailingen en geënte bomen uitvalt in het voordeel van zaailingen. Die groeien harder en je hebt dan sneller een robuuste boom. Zaailingen koop je, net als de geënte bomen, van een kwekerij op 5-jarige leeftijd. Ze zijn dan ongeveer 2,5 meter hoog. Een plantafstand van 10 bij 10 meter (10 meter tussen de rijen en tussen de bomen in een rij) is het best. De bomen bieden elkaar dan beschutting en groeien harder dan wanneer ze verder uit elkaar staan. Ook is bij die plantafstand de beschutting voor de kippen maximaal.

Opbrengst laat op zich wachten
Walnoten zijn lekker en leuk voor de huisverkoop, maar de opbrengst begint pas na een jaar of 8, wisselt per jaar en het rapen kost meer tijd (=geld) dan dat het verkochte product oplevert. Notenhout kan veel geld opleveren, €2.500 per kubieke meter. Maar dat duurt even. Zoals het gezegde zegt: ʼBoompje groot, plantertje dood'. Want dan is de boom al 60 jaar oud.

Praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen
Om de uitloop aantrekkelijker te maken voor de kippen, maar ook vanwege allerlei voordelen en mogelijkheden, worden steeds meer uitlopen ingericht met bomen, struiken en andere beplanting. Praktijknetwerk Bomen voor Buitenkippen (www.bomenvoorbuitenkippen.nl) organiseert regelmatig excursies naar bijzondere beplantingen.

Monique Bestman en Hans Bijleveld

Laatste reacties

 • agratax2

  Moeten walnoten gerapt worden in handkracht of zou een 'Golfballenraper' hier een uitkomst zijn, die veel werk uit handen neemt.

 • farmerbn

  Jammer van die kippenstront op die noten. Wordt vast verboden om die noten straks te verkopen ivm volksgezondheid. Pluimvee gewoon binnen houden.

 • PetervanKempen

  Goeie zaak en slim.
  Walnoten verjagen ook insecten.
  Geven mooi schaduw,
  Maken het rooifvogels moeilijker,
  Product noten goed verkoopbaar,
  succes daarmee gewenst,

 • Cookie

  Ik heb veel bomen in de uitloop staan, daar zitten regelmatig Buizerds in te wachten tot het gordijn opengaat en dan is het hier net een Mac Fly.
  mijn ervaring is dat de meeste kippen worden gedood op de plaatsen waar veel grote bomen staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.