PluimveeNieuws

‘Ridicule situatie in legpluimveesector’

Brussel – De eiersector ondervindt nu de gevolgen van het opleggen van extra regels aan Europese producenten, terwijl deze regels niet gelden voor geïmporteerde eieren.

“Er is sprake van een ridicule situatie”, zegt Aalt Dijkhuizen tijdens de landbouwborrel van de Nederlandse landbouwwoordvoerders van het Europees Parlement in Brussel.

Europese pluimveehouders hebben geïnvesteerd in nieuwe huisvestingssystemen omdat kooihuisvesting niet meer is toegestaan, terwijl de import van kooi-eieren is nog wel toegestaan. Verwerkende bedrijven blijven deze kooieieren kopen omdat ze goedkoper zijn. “Consumenten zijn niet te sturen in hun keuze in de supermarkt”, zegt Dijkhuizen. Hij vreest dat Nederland op termijn spijt zal krijgen van de hogere eisen voor dierenwelzijn die worden gesteld, omdat dit ten kostte gaat van de uitstoot. “Dierenwelzijn kost hoe dan ook uitstoot”, zegt hij.

Dijkhuizen pleit voor het verder intensiveren van de landbouw om zo efficiënt mogelijk te produceren met het gebruik van zo min mogelijk grondstoffen en zo min mogelijk uitstoot van broeikasgassen.

Beheer
WP Admin