Pluimveehouderij

Nieuws 883 x bekeken

Organisaties bezorgd over H5N6-variant vogelgriep

Rome - FAO, WHO en OIE, respectievelijk de wereldvoedselorganisatie, de wereldgezondheidsorganisatie en de internationale organisatie voor diergezondheid, maken zich ernstig zorgen over de nieuwe variant van vogelgriep, H5N6, die dit voorjaar is opgedoken in China en later ook in Vietnam.

De organisaties roepen de landen in Azië op om het pluimvee continu te monitoren en alert te zijn op uitbraken van deze nieuwe variant. Ze schatten de nieuwe variant van vogelgriep in als zeer bedreigend voor de diergezondheid en de pluimvee-industrie.

De organisaties wijzen erop dat het vogelgriepvirus continue van samenstelling verandert en dat er steeds weer nieuwe varianten opduiken. Het verontrustende aan de H5N6-uitbraken is dat ze zijn gemeld vanuit ver uit elkaar liggende gebieden. Er zijn meldingen gedaan in China, Vietnam en Laos. Geïnfecteerd pluimvee stierf in de gemelde gevallen binnen drie dagen. In China is bovendien een humaan sterfgeval gemeld als gevolg van infectie met H5N6.

Of registreer je om te kunnen reageren.