PluimveeNieuws

‘Rusland kan niet zonder onze broedeieren’

“Als ze de import van broedeieren stilleggen, schieten ze zichzelf in de voet.” Dit zei Jacques de Lange, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs van broedeieren en eendagskuikens (NVE) donderdag tegen dagblad De Gelderlander in reactie op de deze week afgekondigde extra economische sancties tegen Rusland.

De Lange hoopt dat zijn sector niet lijdt onder eventuele handelsrepresailles van Rusland. “Die broedeieren hebben ze nodig om de kippenproductie op gang te houden. Daar kunnen ze niet zomaar mee stoppen, er moet voedsel geproduceerd worden. Om kippen te kunnen fokken hebben ze onze broedeieren nodig. Ze kunnen niet zomaar naar een ander.”

Toch is er ook in zijn sector, die jaarlijks voor miljoenen naar Rusland exporteert, wel enige zorg. “Het is ook afwachten wat er met de economie gebeurt. De koers van de roebel ten opzichte van de euro daalt. Daardoor wordt de import voor de Russen duurder. Dat kan leiden tot een lagere vraag.”

De Lange merkt dat ook de Russen zich zorgen maken. “Vorige week was ik in Moskou. Ze vroegen: ‘De eieren blijven toch wel komen?’ Ze begrijpen daar niet zo goed waar de sancties vandaan komen. Ze zien heel de dag op tv dat Rusland niets fout heeft gedaan.”

Beheer
WP Admin