Pluimveehouderij

Nieuws 2599 x bekeken 10 reacties

Risico op salmonella neemt toe bij langer bewaren eieren

Brussel – Het risico op een voedselvergiftiging met salmonella na de consumptie van eieren neemt toe naarmate de eieren langer worden bewaard in winkels of bij de consument thuis.

Dat blijkt uit een studie van Efsa.

Als de uiterste datum waarop een winkel de eieren mag verkopen wordt verlengd van 21 naar 28 dagen is het risico op een infectie met salmonella 40 procent hoger voor de consumptie van rauwe eieren en 50 procent hoger voor (deels) verwarmde eieren. In het slechtste geval, waarbij de uiterste verkoopdatum 42 dagen is en de 'beste before'-datum 70 dagen is, is het risico op een salmonellabesmetting drie keer hoger dan bij de huidige termijnen voor deze data.

Gekoeld bewaren van eieren is beter, omdat eventuele salmonellabacteriën in de eieren dan minder snel vermenigvuldigen. Toch neemt het risico op besmetting ook bij gekoelde eieren toe.

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van de Europese Commissie in het kader van regelgeving over de datumaanduiding op eieren.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    hoe zou dit zijn bij de aller gezondste, batterijeieren dus, maarja eigenlijk is dit ook niet belangrijk, gezond leven mogen we niet van wakker dier en consorten

  • l coumans

    misschien een nieuw concept Schoenmakers, het veiligste eitje komt uit?????

  • trijnie

    3 weken in de winkel, misschien naar 4 wkn. Wat een ouwe troep, geen wonder dat mijn eigen eitjes veel lekkerder waren.
    Tijd voor wat kippetjes.
    Moet je ook doen Schoenmakers. Dan kun je ook weer eens genieten van een eitje want een ei hoort erbij. Zo is het toch.

  • crisismanager

    recht bij de boer kopen,dan weet je wat je eet .
    bij ons zijn de eitjes nog warm als we ze hier verkopen.mmm lekker

  • trijnie

    En waar woont crisismanager?

  • Jeroen Rohaan

    Trijnie, als je door het 'buitengebied' rijd, zie je regelmatig bedrijven die huisverkoop hebben. Over het algemeen zelfs zo vers dat je deze eieren eerst wel een week moet bewaren om je gekookte eitje mooi te kunnen pellen.

  • trijnie

    Jeroen, sinds ,kort is er een eierautomaat bij een scharrelbedrijf op de route naar het dorp gekomen. Maar ook dat eiwit kleeft niet aan de schaal, maar het is waarschijnlijk wel verser dan in de winkel.
    Gek genoeg sttat er geen datum op, dus dat is niet te controleren.

  • Cokie

    met dit weer zijn de eieren uit een automaat al gekookt als je ze eruit haalt, die wil je toch niet eten!

  • maartje gussinklo

    In onze eierwinkel verkopen we dagverse eieren. #Trijntje, we wonen in Eibergen/Gelderland

  • trijnie

    Dank je wel Maartje maar dat is voor jij wel erg ver uit de buurt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.