Pluimveehouderij

Nieuws 1221 x bekeken

Export pluimveevlees EU in de plus

Brussel - Tot en met juni heeft de Europese Unie 49.176 ton pluimveevlees geëxporteerd naar Rusland.

Dat is bijna 12 procent meer dan vorig jaar over dezelfde periode. Rusland was goed voor bijna 7 procent van de totale Europese export van pluimveevlees. Andere belangrijke exportbestemmingen voor Europees pluimveevlees zijn Zuid-Afrika, dat tot en met juni 98.307 ton Europees pluimveevlees importeerde (13,8 procent van de totale Europese export) en Benin dat goed is voor 10,9 procent van de export (78.070 ton). De export naar beide bestemmingen is ten opzichte van vorig jaar gegroeid met respectievelijk 41 en 15 procent.

De cijfers zijn tot en met juni. Het is waarschijnlijk dat de cijfers volgende maand een ander beeld laten zien. Zuid-Afrika heeft sinds begin juli een importheffing opgelegd van ruim 22 procent voor importen uit Groot-Brittannië, Duitsland en Nederland. Alleen geïnspecteerde bedrijven die na een inspectie door de Zuid-Afrikanen in orde zijn bevonden mogen naar het land exporteren zonder heffing. In Nederland werd alleen Frisia in Haulerwijk geïnspecteerd. Branche-organisatie Nepluvi heeft hiertegen geprotesteerd bij Zuid-Afrika. Dat land heeft nu toegezegd meerdere bedrijven alsnog te inspecteren. Het gaat om een viertal bedrijven waaronder Van Miert en Plukon.

Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland nemen een substantieel deel van de Europese export naar Zuid-Afrika voor hun rekening. Nederland exporteerde vorig jaar zo'n 65.000 ton naar dat land, zo'n 25 procent van de totale Nederlandse export. Ter vergelijking: er ging slechts 9.000 ton naar Rusland. Zuid-Afrika is dan ook veel belangrijker voor het inkomen van de Nederlandse vleeskuikenhouder dan Rusland", aldus Jan Odink, voorzitter van Nepluvi.

De export naar Rusland is begin augustus stilgevallen en de effecten daarvan zullen pas over twee maanden terug te zien zijn in de maandelijkse cijfers van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.