PluimveeNieuws

Zorgen over welzijn kalkoenen en konijnen

Den Haag – De Dierenbescherming maakt zich zorgen over de controle op de huisvesting van kalkoenen, konijnen en vleeskuikenouderdieren na de opheffing van het Productschap Pluimvee en Eieren. De organisatie vreest dat de controles op de huisvesting van deze dieren tekort zal schieten en dat de kans groot is dat de ondernemers zich niet meer houden aan de welzijnsvoorschriften die tot nog toe voor deze sectoren gelden.

De Dierenbescherming heeft zijn zorgen geuit in een brief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. De welzijnsregels voor de genoemde categorieën dieren zijn tot nu toe geregeld via een verordening van het Productschap Pluimvee en Eieren die voor alle bedrijven geldt. Handhaving van de verordening gebeurt via verplichte controles en tuchtrechtelijke sancties. De voorschriften worden na opheffing van het productschap vastgelegd in wetgeving, maar de verplichte jaarlijkse controle die via de verordening was geregeld komt te vervallen. De handhaving komt in handen van Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Dierenbescherming heeft er geen vertrouwen in dat die handhaving doeltreffend zal worden uitgevoerd. Frank Dales schrijft in de brief aan de staatssecretaris: “De NVWA controleert gemiddeld slechts één keer per 10 á 15 jaar de bedrijven op dierenwelzijn.”

In de brief roept de Dierenbescherming de staatssecretaris op te zorgen voor goede controles en naleving. Volgens woordvoerder Niels Dorland van de Dierenbescherming zou het het beste zijn als er een IKB-regeling voor deze sectoren zou komen. De controles zouden kunnen worden uitgevoerd via een erkend ketenkwaliteitssysteem, eventueel via ‘toezicht op het controlesysteem’.

In de brief die minister Kamp vorige week aan de Tweede Kamer stuurde meldt hij dat hij deelname aan een privaatrechtelijk kwaliteitssysteem niet wil verplichten.

Beheer
WP Admin