PluimveeNieuws

’Slacht de hennen en ga op vakantie’

De verklaring voor de aanhoudende malaise op de eiermarkt is even eenvoudig als confronterend. ,,We maken 106 procent hennen en produceren dus ook 106 procent eieren. Dat deden we vlak voor het kooiverbod ook. Na de omschakeling naar scharrel leek het even goed te gaan, maar helaas. Waar zijn we eigenlijk me bezig?’’, dat was de spiegel die Servé Hermans, managing director van legfokbedrijf ISA, de pluimveehouders en sectorgenoten voorhield, donderdag tijdens het Lage Landen Pluimveecongres op VIV Europe in Utrecht.

Toch is de oplossing ook heel eenvoudig volgens Hermans: ,,Mijn advies aan alle leghennenhouders is; slacht die hennen en ga op vakantie.”Een advies dat ook gegeven werd door Dick Veerman van het voedselblog Foodlog. Veerman: ,,Dat advies heb ik al vaker gegeven, maar ze luisteren niet. De sector is technisch failliet, alleen verkeert deze nog in een ontkennende fase.”

Dat erkende ook Hermans. Hij vervolgt enigszins gekscherend: ,,Als je pluimveehouders bij elkaar zet en hierover discussieert, dan zijn ze het roerend met elkaar eens. Eenmaal buiten de vergaderzaal bellen ze meteen met de broederij en bestellen ze voor het volgende koppel het maximale aantal hennen, erop gokkend dat de rest wel zal gaan ruimen.”

Hat weerhield Hermans niet om te pleiten voor het creëren van consensus onder pluimveehouders om in actie te komen. ,,Er zijn voorbeelden in de wereld dat het kan. Nu op dit moment ontvangen de pluimveehouders in Engeland 9 cent voor een ei. Dat is een paar uur zwemmen hier vandaan. In Oostenrijk beuren ze 12 cent en in de Verenigde Staten wordt al 7 jaar structureel goed geld verdiend doordat ze er gezamenlijk voor zorgen dat er krapte op de markt is. Daar komen alle uitgeleverde kuikens in de database van de broederij en op basis daarvan wordt een toekomstige prijs berekend, anderhalf jaar vooruit.”

Volgens Hermans is de consumptie van eieren in Europa vrij constant en goed voorspelbaar. Waarom dan toch te veel productie, vroeg hij zich af.

In een discussie met de zaal werd één en ander nog enigszins aangescherpt. LTO/NOP voorzitter Eric Hubers, zelf legpluimveehouder, bracht de discussie weer met beide benen op de grond: ,,Zolang ik het voer en de variabele kosten betaald krijg, ga ik mijn kippen natuurlijk niet ruimen. Al zou ik dat willen, ik heb ook mijn financiële verplichtingen. Ik ben verantwoordelijk voor mijn bedrijf, niet voor het bedrijf van mijn buurman.”

Maar toch. ,,Er moet nu iets gebeuren. Moeten we de boel eerst laten klappen en dan van voorbeelden uit het buitenland leren?” Veerman: ,,De oplossing ligt in het bedenken van goede concepten en in het bouwen van sterke en korte ketens, met de bijbehorende vraag-aanbod-regie. Pas dan kan er grof geld worden verdiend.”  Die kennis kan volgens hem ook te gelde worden gemaakt door deze te exporteren.

Beheer
WP Admin