Pluimveehouderij

Nieuws 1768 x bekeken

Biomeerwaarde Ei wordt in juni opgericht

Barneveld - De Coöperatieve Vereniging in oprichting (i.o.) Biomeerwaarde Ei houdt op 19 juni in het Pluimveemuseum in Barneveld haar oprichtingsvergadering.

Dit heeft het bestuur van de vereniging i.o. deze week bekend gemaakt. Biomeerwaarde Ei i.o. gaat vanaf 1 januari 2015 de eieren van de biologische legkippen van de leden centraal in Barneveld verzamelen en sorteren en vervolgens verkopen aan pakstations. Die gaan allemaal dezelfde prijs voor de eieren van de coöperatieve vereniging betalen. Onder die prijs zullen geen eieren verkocht worden. Een overschot aan eieren wordt door de vereniging van de markt gehaald en een ander afzetkanaal ingestuurd. Door de leden een wintertoeslag en zomerkorting te geven, wil de vereniging sturen in de opzet van hennen en daarmee het aanbod van eieren in de zomer te verkleinen. Een teveel aan eieren in de zomer bepaalt in belangrijke mate de prijs van biologische eieren. Door hierin te sturen en alle eieren centraal te verwerken en ze allemaal dezelfde kwaliteitsbeoordeling te laten ondergaan, wordt een hogere opbrengstprijs behaald.

Tot nu toe hebben 52 pluimveehouders met bij elkaar 710.000 biologische kippen een intentieverklaring getekend en 2.000 euro inleggeld betaald.

Wim Thomassen, biologisch pluimveehouder in Overberg (U), initiatiefnemer en voorzitter van Biomeerwaarde Ei in oprichting, wordt na de oprichting directeur van de coöperatie. Aart Jan Vos, biologisch legpluimveehouder in Nijkerk, wordt er vanaf 1 december als office-manager verantwoordelijk voor de in- en verkoopadministratie, planning en kwaliteit.

Voorafgaand aan de oprichtingsvergadering kunnen de aanstaande leden een bezoek brengen aan het pakstation van Eicom, waar de eieren van Biomeerwaarde Ei zullen worden verzameld en gesorteerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.