PluimveeNieuws

‘Marges pluimveesector krimpen’

Utrecht – Wereldwijd krijgt de pluimveesector te maken met krimpende marges in het tweede kwartaal van dit jaar. Oorzaken zijn de gestegen graanprijzen vanwege de onrust in Oekraïne en het fenomeen El Niño. Ook de recente uitbraken van vogelgriep in China en de zwakkere Aziatische economie drukken de marges in de pluimvee-industrie. Dit voorspelt Rabobank in een rapport over de wereldwijde pluimveesector.

De Rabobank houdt rekening met 10 tot 15 procent hogere voerprijzen dan aanvankelijk gedacht. Het komend kwartaal verwacht de bank grote verschuivingen in de handelsstromen van pluimveevlees. Zo zou Zuid-Afrika importheffingen willen gaan invoeren voor pluimveevlees uit landen als Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland om ‘dumping’ tegen te gaan. Zuid-Afrika wil voorrang verlenen aan vlees uit de Oekraïne. Voor de EU is Zuid-Afrika de grootste exportmarkt voor pluimveevlees, namelijk 11 procent van het totale exportvolume.

Alleen over de pluimveevleesmarkt in de Verenigde Staten is de Rabobank positief. De marges voor de pluimveesector zullen daar gaan toenemen. Oorzaak is dat het aanbod van ander vlees afneemt. Als gevolg van het PED-virus in de varkenssector sprak de bank eerder al de verwachting uit dat de productie van varkensvlees in de VS met zes tot zeven procent gaat afnemen. Dit is de grootste afname in meer dan dertig jaar. Ook het aanbod van Amerikaans rundvlees is aan het krimpen, waardoor de prijs ervan zal stijgen. Consumenten zullen daarom meer pluimveevlees gaan consumeren is de verwachting.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin