PluimveeNieuws

VVD volhardt in plan voor ophokplicht

Den Haag – VVD-Kamerlid Helma Lodders wil dat staatssecretaris Sharon Dijksma werk gaat maken van een ophok- of afdekplicht voor pluimvee tijdens de vogeltrek. Ze gaat daarover vragen stellen aan de staatssecretaris ter voorbereiding van de vergadering van de Europese landbouwministers.

Aanleiding is de recente uitbraak van laagpathogene aviaire influenza in Bruchem (Gelderland) waar 10.000 legkippen moeten worden geruimd van een bedrijf met uitloop. Het gaat om een H5-variant van het vogelgriepvirus. De besmetting kwam aan het licht bij de reguliere monitoring waar bij commerciële pluimveebedrijven met regelmaat worden bemonsterd op vogelgriep. De eerste verdenking is bevestigd in een heronderzoek bij het Centraal Veterinair Instituut.

De VVD heeft in het verleden vaker gepleit voor het instellen van een ophok- of afdekplicht voor pluimveebedrijven met een uitloop. Een motie van die strekking haalde het vorig jaar niet in de Tweede Kamer. Lodders heeft drie argumenten voor de beschermingsmaatregel, die voorkomt dat wilde vogels commercieel gehouden pluimvee kunnen besmetten. “De afdekplicht is in het belang van het dierenwelzijn, het voorkomt economische schade bij het betrokken bedrijf en het voorkomt dat Nederland steeds weer geconfronteerd wordt met exportbeperkingen door een nieuwe uitbraak.”

Een van de complicaties bij de verplichting tot een ophokplicht is dat betrokken bedrijven hun certificaat voor vrije-uitloopkippen kwijtraken. Daar moet in Europees verband een oplossing voor komen.

Beheer
WP Admin