PluimveeNieuws

Vleeskuikens uit laten komen in vleeskuikenstal

Lelystad – Het laten uitkomen van vleeskuikens in de vleeskuikenstal waar de dieren verder worden grootgebracht, is niet zo maar in te passen in de bedrijfsvoering. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit, afdeling Livestock Research.

Het onderzoek is gedaan op het Spelderholt in Lelystad met subsidie van het Ministerie van economische zaken en het Productschap Pluimvee en Eieren.

Tijdens het onderzoek werden broedladen met achttien dagen bebroede eieren in de vleeskuikenstal, direct op het strooisel geplaatst. De eieren werden via de normale ruimteverwarming in de stal op temperatuur gehouden. In het onderzoek bleek echter dat de uitkomstpercentages van de eieren die op deze manier in de stal werden uitgebroed significant lager waren dan de uitkomstpercentages van eieren die in de broederij werden uitgebroed. Voor de in de stal uitgebroede eieren was het uitkomstpercentage 88,3 tegen 93,1 gemiddeld in de broederij. De oorzaak voor dit verschil is volgens de onderzoekers dat de eieren in de stal te warm zijn geweest. Het bleek moeilijk om de temperatuur nauwkeurig te beheersen en te controleren. Daardoor waren ook de kuikens die op deze manier ter wereld kwamen minder van kwaliteit. en was er een tendens naar hogere uitval. Ook de energiekosten in de stal stegen met 31 procent.

Volgens de onderzoekers is een eerste vereiste voor het laten uitkomen van de eieren in de stal een betere beheersing en controle van de temperatuur van de eieren.

Projectleider Jan van Harn van Livestock Sciences meldt dat er hier en daar vleeskuikenhouders zijn die experimenteren met systemen van uitkomen in de stal. In Lelystad wordt het onderzoek niet voortgezet, hoewel Van Harn en zijn mede-onderzoekers graag verder hadden willen gaan. “We hebben veel van dit onderzoek geleerd”, aldus Van Harn.

Beheer
WP Admin