Pluimveehouderij

Nieuws 4255 x bekeken 8 reactieslaatste update:7 feb 2014

Vleeskuikens uit laten komen in vleeskuikenstal

Lelystad - Het laten uitkomen van vleeskuikens in de vleeskuikenstal waar de dieren verder worden grootgebracht, is niet zo maar in te passen in de bedrijfsvoering. Dat concluderen onderzoekers van Wageningen Universiteit, afdeling Livestock Research.

Het onderzoek is gedaan op het Spelderholt in Lelystad met subsidie van het Ministerie van economische zaken en het Productschap Pluimvee en Eieren.

Tijdens het onderzoek werden broedladen met achttien dagen bebroede eieren in de vleeskuikenstal, direct op het strooisel geplaatst. De eieren werden via de normale ruimteverwarming in de stal op temperatuur gehouden. In het onderzoek bleek echter dat de uitkomstpercentages van de eieren die op deze manier in de stal werden uitgebroed significant lager waren dan de uitkomstpercentages van eieren die in de broederij werden uitgebroed. Voor de in de stal uitgebroede eieren was het uitkomstpercentage 88,3 tegen 93,1 gemiddeld in de broederij. De oorzaak voor dit verschil is volgens de onderzoekers dat de eieren in de stal te warm zijn geweest. Het bleek moeilijk om de temperatuur nauwkeurig te beheersen en te controleren. Daardoor waren ook de kuikens die op deze manier ter wereld kwamen minder van kwaliteit. en was er een tendens naar hogere uitval. Ook de energiekosten in de stal stegen met 31 procent.

Volgens de onderzoekers is een eerste vereiste voor het laten uitkomen van de eieren in de stal een betere beheersing en controle van de temperatuur van de eieren.

Projectleider Jan van Harn van Livestock Sciences meldt dat er hier en daar vleeskuikenhouders zijn die experimenteren met systemen van uitkomen in de stal. In Lelystad wordt het onderzoek niet voortgezet, hoewel Van Harn en zijn mede-onderzoekers graag verder hadden willen gaan. "We hebben veel van dit onderzoek geleerd", aldus Van Harn.

Laatste reacties

 • Westerhaar

  Met verbazing leest ik bovenstaand 'nieuws' waarbij onderzoek gedaan is naar het uitkomen van 18 dg bebroede eieren op de vloer van een normale vleeskuikenstal. De conclusie is een significant negatief resultaat. Dit onderzoek is verricht met subsidie.Projectleider Jan van Harn heeft van dit onderzoek veel geleerd. Wat geleerd? vraag ik mij dan af. Het was toch al in lengte van jaren bekend dat broeden, en met name uitkomst, veel koeling vraagt. Wanneer dit ei op de grond, op kuikenpapier, in een broedlade ligt wordt het microklimaat om het ei te warm . Te warm betekend minder uitkomst en slechtere kwaliteit kuikens. Dat de stal aanpassingen benodigd, spreekt dus op voorhand voor zich. Ik vind het dus jammer dat er subsidie uit en voor de sector wegvloeit naar onderzoek waarbij de uitkomst al bekend is. Ik kan op dit moment bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is met significant betere resultaten. We heben bij 'Optimum Vita'vanaf eind maart 2013 al maar dan 2.000.000 kuikens in een vleeskuikenstal laten uitkomen. We halen hierbij veel betere resultaten dan de controle koppels uit een normale broederij. Ik zal tijdens sectoravonden op 13 febr. in Nulde en 26 febr. in Groningen de resultaten presenteren. Ik nodig hierbij Jan van Harn en zijn onderzoeksteam uit om eens met eigen ogen te aanschouwen hoe het , zonder subsidie, wel kan. Mvg Klaas Knol, Optimum Vita.

 • info335

  zonder subsidie maar wel met financiele steun van ???? Dit is en kan een 'normale' boer niet realiseren. Helemaal in de huidige markt.

 • FarmerNL

  4 stenen per broedlade had wonderen gedaan.

 • Seppo

  Seppo uit Finland,
  As an abonnee of Pluimveehouderij I have been trying to read this extremely interesting article with help of my (still) poor Dutch. After having visited 'Optimum Vita' in Emlichheim last year already twice with some Finnish broiler farmers, its quite easy to me to agree with the comments of Mr. Knol.
  Anyway, the presentations mentioned by Klaas Knol concerning the results and experiences of Optimum Vita will surely be of high interest. Hopefully there will be conclusions of these also in the next issue of Pluimveehouderij.

 • janfox

  Bovenstaande proef is als het wiel opnieuw uitvinden.
  Er is alom bewezen, dat uitkomsten en kuikenkwaliteit significant beter zijn.

 • colorgrower

  Seppo did you try google translate?

 • Kuykenhouder

  Zo jammer, wat koste dit?
  Bart

 • red

  Ga iets onderzoeken waar de sector wat aan heeft en waar nog geen kennis over is.
  Voor dit onderzoek had je iemand naar Klaas Knol op stage moeten sturen en je kon met beperkte kosten een mooi raport schrijven.
  Maar ja onderzoekers hebben nou eenmaal geen kaas gegeten van economie.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.