PluimveeNieuws

Verbod op stroomdraden in kippenstallen

Bonn – Pluimveehouders die eieren willen leveren aan Duitsland mogen geen stroomdraadjes meer gebruiken in de stal. Dat heeft KAT, de Duitse instantie die criteria opstelt voor de leghennenhouderij bepaald.

De organisatie heeft de handleiding voor legbedrijven per 1 januari aangepast. De handleiding is sindsdien ‘Tierschutz geprüft’, dat wil zeggen dat de KAT-regels voldoen aan het Tierschutzgesetz, de Duitse wetgeving voor dierenwelzijn. Die verbiedt het gebruik van een stroomdraadjes in de stal. De stroomdraadjes worden door veel pluimveehouders gebruikt om te voorkomen dat kippen in hoeken van stallen eieren leggen en op elkaar gaan zitten.

Het verbod kan grote gevolgen hebben voor de export van eieren naar Duitsland. Meer dan de helft van de nationale eierproductie gaat naar Duitsland. Momenteel zijn er overigens nog geen bedrijven geblokkeerd. Onduidelijk is hoe snel en hoe streng KAT gaat optreden. De organisatie zegt dat pluimveehouders in elk geval de mogelijkheid krijgen om zaken aan te passen. Navraag leert dat bij Nederlandse certificeringsbedrijven die de KAT-waardigheid van legkippenbedrijven moeten beoordelen nog veel onduidelijkheid is over de exacte uitwerking van de regels.

Vooralsnog is het zo dat stroomdraden die uitloopopeningen of de toegang tot de scharrelruimte blokkeren, een ‘D’ op het keuringsrapport opleveren, ook als er geen stroom op staat. Als een stroomdraad wordt aangetroffen die tot doel heeft dooddrukken van kippen tegen te gaan, en deze bij de audit niet aanstaat, wordt een ‘C’ gegeven. Een ‘D’ tijdens een controle betekent dat een legbedrijf niet KAT-waardig is.

Beheer
WP Admin