PluimveeNieuws

Pluimveesector blijft voor afschaffing rechtenstelsel

Barneveld – Ook de pluimveesector is hard aan het lobbyen onder politici om de pluimveerechten alsnog afgeschaft te krijgen.

Dat melden LTO/NOP-voorzitter Eric Hubers en NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat. “De toezegging is altijd geweest dat de rechten zouden verdwijnen op het moment dat er evenwicht is op de mestmarkt. Die situatie hebben we bereikt”, aldus Eric Hubers. Hubers zegt er aan de andere kant voor te willen waken dat er weer allerlei toezeggingen moeten worden gedaan door de sector die vooral kostprijsverhogend zullen werken. Hij is teleurgesteld dat de politiek de dierrechten voor de intensieve sectoren wil handhaven. “Juist de bedrijven die de afgelopen jaren vooral hebben geïnvesteerd in nieuwe milieuvriendelijke technieken worden niet beloond voor hun voorloperschap.”Ook wijst hij er op dat Nederland binnen de EU het enige land is met deze vorm van productiebeheersing. “We hebben wat dat betreft een concurrentienadeel. Bovendien heeft de overheid met dit stelsel ook nog eens de mogelijkheid om generieke kortingen op te leggen. We willen daar vanaf.”

NVP-voorzitter Gert Jan Oplaat is voluit voorstander van het afschaffen van de pluimveerechten. “De miljoenen die nu worden gebruikt voor de pluimveerechten, kunnen beter worden aangewend voor milieuvriendelijker stallen.”

De achterban van zowel NOP als NVP is echter zelf ook verdeeld over afschaffing van de rechten. Een aantal pluimveehouders pleit er voor ze te behouden. Verschillende pluimveehouders melden dat ze hun lidmaatschap om de opstelling van de voormannen in deze discussie hebben opgezegd. Zowel Hubers als Oplaat stellen dat het wel meevalt met de opzeggingen. Hubers meldt dat zijn organisatie juist opzeggingen kreeg van pluimveehouders die stellen dat LTO vooral een melkveehoudersclub is. Oplaat stelt onomwonden: “Ik ben geen voorzitter van een pensioenfonds, maar van de NVP.”

Beheer
WP Admin