PluimveeNieuws

Hennen en hanen scheiden en apart voeren voor beter saldo

Een saldovoordeel dat kan oplopen tot wel 4 euro per vierkante meter, dat was de hoofddrijfveer van Agrifirm bij het ontwikkelen van het nieuwe concept voor vleeskuikens Line-Up.

In een tijd dat de verdiensten in de sector onder druk staan, is een beter saldo doorslaggevend. Het scheiden en apart voeren van hanen en hennen komt bovendien het dierenwelzijn ten goede.

Gesekste kuikens

Iedere pluimveehouder ziet dagelijks dat hanen en hennen een verschillend groeipatroon hebben. Toch is het scheiden van hanen en hennen geen gemeengoed, zeker niet binnen de muren van één en dezelfde stal. Toch is dat de basis van het Line-Up-concept. Verkoopleider André Denekamp van Agrifirm legt uit: “Een lage en oplierbare afzetting deelt de stal in twee gelijke delen, waarin gesekste kuikens worden opgezet. Op dag 35 wordt een derde van de hennen op 1.800 gram uitgeladen, op dag 39 de rest op 2.100 gram. Dan gaat de afzetting omhoog en krijgen de hanen de beschikking over de gehele stal en groeien ze door tot 3 kilo op 45 dagen. De maximale voerefficiëntie ligt bij de hanen, die willen we zo volledig mogelijk benutten. Al doende wordt in één ronde drie keer naar de maximale stalbezetting toe gewerkt.”

Naast de afzetting zijn de voer- en waterlijnen eveneens gescheiden. Dat maakt het mogelijk dat zowel de hanen als de hennen exact op hun behoefte het goede soort voer verstrekt krijgen.

Verbetering van strooisel, voetzolen en rendement

Het Line-Up-concept werkt met speciale hanen- en hennenvoeders, afgestemd op de specifieke nutriëntenbehoefte van de dieren. De betere nutriëntenbenutting die dit tot gevolg heeft en de verlaagde water-voerverhouding zorgen voor droger strooisel, minder voetzoollaesies, gezondere dieren én een beter rendement. Bij een bedrijfsomvang van 5.000 vierkante meter en een normaal prijsniveau kan het saldovoordeel van Line-Up oplopen tot 4 euro per meter per jaar. De investeringen in de afscheiding en het gescheiden voer- en watersysteem kunnen in 1,8 jaar worden terugverdiend.

Broederijen en slachterijen positief

Denekamp: “We hebben drie jaar praktijktesten gedraaid, voordat we het concept breed uitrollen. Ten opzichte van de standaardwaarde 100 zien we een water-voerverhouding van 96, strooiselkwaliteit 88 en voetzoolscores 73. Overal een aanzienlijke verbetering dus.” Agrifirm verkende de mogelijkheid en de wil bij broederijen om kuikens gesekst aan te leveren. Dat kost zo’n 2 cent per kuiken extra, maar dat is al in de saldoverbetering doorgerekend. “Bovendien hebben we uitgebreid gesproken met slachterijen, ook zij zien de vergroting van de uniformiteit van de afgeleverde koppels helemaal zitten omdat ze het slachtproces zo verder kunnen optimaliseren.”

Beheer
WP Admin