PluimveeNieuws

Controle-organisaties geven duidelijkheid over stroomdraden

Zwolle – Stroomdraden in kippenstallen zijn verboden, althans op legpluimveebedrijven die produceren voor de Duitse markt en derhalve vallen onder de KAT-richtlijn.

Alleen wanneer er geen stroom op de draden staat en ze de uitloopopeningen niet belemmeren, mogen ze bij een zittend koppel nog aanwezig blijven, maar voor de inspectie van het volgende koppel moeten de draden verwijderd zijn. Dit heeft de controle-organisatie  (CI) ISACert vandaag bericht aan legpluimveehouders. De andere KAT-controle-organisatie, CBD  in Zeist (onderdeel van CoMore), gaat zijn klanten morgen een dergelijk schrijven sturen.

KAT heeft met ingang van dit jaar zijn handleiding voor pluimveebedrijven ‘Tierschutz geprüft’ gemaakt, wat wil zeggen dat ze voldoen aan het Tierschutzgesetz, de Duitse wetgeving voor dierenwelzijn. Die verbiedt het gebruik van stroomapparatuur.

In veel legpluimstallen worden stroomdraden gebruikt, voornamelijk bij de opstart van een jong koppel, om te voorkomen dat de hennen aan het begin van de leg hun eieren buiten de nesten leggen en/of om te voorkomen dat de hennen troepen (op elkaar kruipen waarbij hennen onderop kunnen stikken).

In de praktijk heerste veel onduidelijkheid over de KAT-regels betreffende de stroomdraden. ISACert schrijft dat het nieuwsbericht over stroomdraden in de stal, dat KAT op 12 december naar de controleurs had gestuurd, veel vragen heeft opgeroepen. En dat KAT de CI’s deze week instructies heeft gegeven waarvan deze niet mogen afwijken. “Hoezeer wij ook begrijpen dat dit in de praktijk tot de nodige problemen kan gaan leiden”, voegt Gerard van der Ven, certificatiemanager pluimvee van ISACert BV daaraan toe.

De instructies van KAT schrijven voor dat voor zittende koppels de aanwezigheid van stroomdraden gewaardeerd moet worden met een ‘C’, mits de draden niet stroomvoerend zijn en de uitloopopeningen vrij zijn. Dit betekent dat alleen bij deze controle nog stroomdraden aanwezig mogen zijn. De corrigerende maatregel is dat de draden voor de volgende controle c.q.. voor de volgende koppel  verwijderd moeten zijn. ISACert voegt daaraan toe dat in de toekomst ook geen uitzondering meer gemaakt zal worden voor draden in de hoeken van de stal, ook niet gedurende de eerste weken van een koppel.

Als bij een zittend koppel wordt vastgesteld dat de draden wel stroom voeren en/of de uitloopopeningen blokkeren, dan wordt deze waarneming gewaardeerd met een ‘D/KO’, wat tot gevolg heeft dat het bedrijf per direct wordt ‘gesperrt’. De stroomdraden dienen per direct verwijderd te worden. Het bedrijf kan pas weer kan worden vrijgegeven voor KAT na een herstel-inspectie.

Beheer
WP Admin