PluimveeNieuws

West-Nederland nu risicogebied

Den Haag – Het westen van Nederland is formeel bestempeld als risicogebied voor vogelgriep. Dat staat te lezen in de regeling die Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) woensdagmiddag heeft bekendgemaakt.

In West-Nederland zijn veel waterrijke gebieden, daar is in de poep van twee smienten het vogelgriepvirus H5N8 aangetroffen en daar is bij drie bedrijven vogelgriep vastgesteld. Gezien de jongste uitbraak is in die regio de situatie niet stabiel.

Daarom is in het westelijk compartiment (A) geen sprake van de aanpassing van de maatregelen om vogelgriep te bestrijden of te voorkomen. Dat blijft zeker veertien dagen zo.

In Noord-Nederland (regio D) gelden nog extra beperkingen voor het vervoer van pluimvee en pluimveemest. Dat mag alleen naar bedrijven binnen de eigen regio (D) verplaatst worden. Voor eendagskuikens, slachtkuikens en niet-commercieel gehouden pluimvee geldt die beperking in regio D niet.

Belangrijkste wijziging – die afgelopen nacht is ingegaan – is dat het vervoer tussen andere drie regio’s weer is toegestaan. Toch blijven beperkende maatregelen van kracht om te voorkomen dat bij een uitbraak er sprake is van verspreiding. Mocht in een ander compartiment  (B,C of D) vogelgriep uitbreken, dan worden daar direct het strenge regime van kracht dat nu nog in west-Nederland geldt. De bezoekersregeling, de ophokplicht en het verzamelverbod voor gevogelte blijft gewoon van kracht.

De afgelopen nacht ingegane regel staat toe dat er weer vervoer van pluimvee naar bedrijven plaats heeft, waardoor lege stallen kunnen worden herbevolkt. Ook mesttransport is onder voorwaarden weer toegestaan. De jacht is in die gebieden ook weer toegestaan.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin