Pluimveehouderij

Nieuws 5128 x bekeken 23 reacties

Vogelgriep bij wilde eenden in Kamerik

Den Haag - Bij twee wilde eenden (smienten) in Nederland is hoogpathogene vogelgriep (H5) vastgesteld.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma maandag bekendgemaakt. Het N-type van het griepvirus is nog niet vastgesteld, dat wordt nog verder geanalyseerd.

De twee besmette vogels hebben mest achtergelaten in de buurt van Kamerik (bij Woerden in de provincie Utrecht). De vondst van de besmetting maakt deel uit van een groot onderzoek naar de aanwezigheid van vogelgriep bij wilde vogels.

Inmiddels is uit onderzoek naar de virussen die verantwoordelijk waren voor de uitbraken in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen ook vast komen te staan dat er waarschijnlijk sprake is geweest van drie losstaande introducties van het virus. Of dat ook het geval is in Zoeterwoude, wordt later deze week bekend.

In verband met de tot nu toe vastgestelde vijf besmettingen in Hekendorp, Ter Aar, Kamperveen en Zoeterwoude zijn of worden in totaal acht bedrijven geruimd, waarvan drie preventief. Het aantal geruimde dieren staat inmiddels op ongeveer 345.000, waarvan het merendeel legkippen. In verband met de uitbraak in Kamperveen zijn twee eendenbedrijven geruimd, waarvan er één besmet bleek. In Zoeterwoude wordt een vleeskuikenbedrijf geruimd.

Staatssecretaris Dijksma zal dinsdag overleg hebben met de pluimveesector naar aanleiding van de recente onderzoeksresultaten. Zij kondigt aan met een nieuw maatregelenpakket te komen.

Laatste reacties

 • J@gertje

  Ik ben benieuwd of de 'alwetende spotvogel' dit ook van te voren had kunnen voorspellen.
  De onderzoeksresultaten zullen bij hem al wel bekend zijn, maar deugen waarschijnlijk niet.

 • Aginve

  Ik ben benieuwd naar de nieuwe maatregelen, volgens mij blijven er nieuwe uitbraken wanneer de besmette wilde eenden het virus blijft uitscheiden!

 • yongone

  Wat als ook de voor mensen besmettelijke varianten mee komen

 • Probe

  Het heeft in ieder geval veterinair geen zin om eendagskuikens door te draaien ipv op te zetten. Deze zijn clean en vleeskuikenbedrijven hebben een zeer hoge hygienestatus. Dit voorkomt tevens een economische ramp voor de pluimveevleeskolom. Met als gevolg dat in de winkels onbekend import vlees ligt. Niet nodig en politiek niet te verkopen.

 • Broes

  Nu nog uitzoeken hoe, waar en wanneer deze smienten zijn besmet; voordat we voorbarige conclusies trekken.

 • Aginve

  Probe, ik ga ervan uit dat op moment ieder bedrijf een zeer hoge hygienestatus heeft. Maar als de wilde eenden besmet zijn en andere wilde eenden besmetten krijgen we de vogelgriep ook niet onder controle!!

 • bankivahoen

  Niet bang zijn yongone@ , die komen niet mee. Ware volksmennerij en het ergste is dat velen hier wel gevoelig voor zijn.

 • marco-vdb

  Nou eh, haal het geweer maar uit de olie. We zullen hen krijgen die smient!

 • J@gertje

  Volgens onderzoek van het NIO gaat het om H5N8 virus.
  Bron: NOS

 • marco-vdb

  Een heuze terrorist die smient. Met z'n tweetjes 345.000 slachtoffers op het geweten.
  Nu we denken te weten wat de bron van het kwaad is, wat kunnen we er aan doen? Duidelijk is nu wel dat alle pluimveegebieden ver van verblijfplaatsen van trekwatervogels weer vrijgegeven kunnen worden. Hebben onze vogelvrienden al in kaart waar de smient zich zoal ophoudt in den landen?

 • Broes

  En nog een voorbarige conclusie. Het kan niet op...

 • kleine boer

  het zal wel zo gedraaid worden dat de stal dieren de wilde besmet hebben.......

 • Kowalski

  Kan een actiegroep het vervolgen overbrengen?

 • Kowalski

  vervolgens bedoel ik dan.

 • agratax2

  @Kowalski. Als de boer het virus aan zijn kleding kan binnen slepen, kan een activist het ook binnen brengen via de deur of de luchtinlaten. Of komt het virus als het in de lucht zweeft spontaan binnen via de ventilatie? Wat we nu weten geeft nog niet aan HOE het binnen komt!! Hopelijk komen er achter, dan kunnen we maatregelen treffen, anders worden er eindeloos veel nutteloze regels opgesteld die een besmetting (kunnen) voorkomen.

 • agro1

  zeeer secure monstername, de stront van 2 TWEE!! wilde vogelen. òf er zijn praktisch geen vogels in die buurt, wat rechtstreeks en via omwegen ontkend wordt, en waarom zijn er dan niet veeel meer besmettingen, resistent gevogelte of niet, of er zit een luchtje aan. you can fool some of the people some of tthe time, but you cannot fool all of the people all of the time. beetje geduld, dan wordt ook deze keutel wel ingetrokken. wat wordt het een wolfje of een stapeltje???

 • Sandie

  Omdat er tot nu toe geen vogelgriep is geconstateerd bij freiland kippen en ander kippen die geregeld buiten komen ,zou het kunnen zijn dat deze kippen meer weerstand hebben opgebouwd,wel drager zijn van het virus maar net als de meeste trekvogels niet ziek worden.In een gesloten stal heerst over algemeen een ander klimaat.

 • krulsaart

  Of ze zaten niet in de buurt van water.

 • wenjroubos

  @sandie
  lijkt me niet logisch alle buitenkippen worden 4 x per jaar getest op antistoffen tegen alle n5 en n7 varianten. Als ze volgens jou meer weerstand moeten hebben zouden ze antistoffen bij zich moeten dragen ipv het veldvirus zelf.

  Als ik het combineer met de activist van @ Kowalski dan is het look logisch dat het bij binnenkippen voorkomt en niet bij buitenkippen

 • Bloemestein

  Het idee van de actiegroep staat me wel aan.Er is ook al eens een politicus vermoord. Sommige activisten schuwen geen enkel middel om wat zij de 'bioindustrie 'noemen in een kwaad daglicht te stellen.Nu slaan ze twee vliegen in één klap, pluimveehouders en jagers.

 • trijnie

  En Bloemenstein, hoe zou dit dan in zijn werk moeten gaan?

  Nu krijgen de smienten de schuld maar er gaan al stemmen op dat de kippen de smienten hebben besmet omdat de stallen allemaal in smientengebied liggen.

  Begrijpt u, je kunt er alle kanten mee op.

 • PetervanKempen

  Jongens even dimmen nu. Als er nu geen dragende wilde vogels waren gevonden ja dan was dit een scenario geweest. Nu weten we welke hoeveelheden lucht geventileerd worden vanuit zo een grote schuur en ik stel vast dat het weliswaar niet ongefilterd maar toch niet virusvrij wordt rondgepompt. En dan de insecten nog en de muizen, ja dan nog boeren en bezoekende partijen...Een virus is natuurlijk miniem sporendeel en een muis of vlieg of spoortje in de ventilatie lucht met zo een massa dieren erin dat is natuurlijk bloed link he! Kippen houden in een atoomschuilkelder dat is ook een onuitvoerbare zaak, en wij hebben echt geen trek als jagers na de 'uitdaging'voor het leveren van het wonder van Kramer met ganzen schade reductie onder allerlei beperkende maatregelen nu ook nog op een missie impossible tegen smienten gestuurd te worden. Het schade bestrijden en de jacht moet wel leuk blijven en niet op full time eenden jagen uitlopen, wij willen graag het ons opgeplakte imago van 'plezierjacht' hoog houden voor de spotvogels die onder ons zijn.
  Die hebben hun teerkwast om ons weer zwart te verven al klaar liggen.
  Paint it back , hun specialisme van negativisme. Ik ga achter mijn haas aan voor de kerst, waar dat nog kan, is die er dan zien we weer verder.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.