Pluimveehouderij

Nieuws 2508 x bekeken 8 reacties

Vogelgriep bij Russische smient

Parijs - In Rusland is het H5N8-virus aangetroffen bij een smient. Dat blijkt uit de meldingen bij de werelddiergezondheidsorganisatie OIE. Eerder werd het hoogpathogene virus al in de poep van twee smienten in Nederland gevonden.

Het besmette dier werd aangetroffen rond het plaatsje Belaya Gora, in Noordwestelijk-Siberië. Het is de eerste keer dat het H5N8-virus in Rusland opduikt. Het is vooral opmerkelijk omdat het theorieën over de verspreiding van het virus lijkt te ondersteunen. Onderzoekers van Wageningen publiceerden in november al een artikel waarin zij opperden dat de meest waarschijnlijke manier waarop het virus vanuit Azië naar Europa is gekomen, is dat het op broedplaatsen in Siberië verspreid is. Er zijn namelijk zover bekend geen vogelsoorten die rechtstreeks vanuit Zuidoost-Azië (waar het H5N8-virus voor het eerst de kop opstak) naar Europa trekken. Maar er zijn wel onder andere watervogels die vanuit Zuidoost-Azië en vanuit Europa naar Siberië trekken voor het broedseizoen. Volgens de Wageningse onderzoekers zouden zij daar vogelgriepvirussen hebben uitgewisseld.

Laatste reacties

 • koestal

  Er komt niet veel goeds meer uit rusland

 • PetervanKempen

  Zoals ik al zei......Spotvogel is nu stil. Zeker op vogeltrek ivm de winter.

 • J@gertje

  @Peter, Spotvogel is al dagen in zijn glazen bol aan het turen om te voorspellen waar de volgende besmetting wordt gevonden.
  Hij zal ons ditmaal 'waarschijnlijk' tijdig waarschuwen.

 • agro1

  spotvogel zit gewoon betaald te reageren. in dienst van een ministerie of ander goed doel wellicht. nu even een weldoorbetaalde...oh, pardon, welverdiende vakantie opnemen.

 • jan10

  Misschien een griepje.(vogelgriepje)

 • zon

  Spotvogel heeft een rampzalige visie,terug naar armoede en oorlog.

 • peter1939

  spot toch niet zo met die vogel

 • PetervanKempen

  Ik denk dat we ons moeten neerleggen bij de realiteit, en die is dat door zowel vogels als overige reizigers virussen en ziektes veel makkelijker worden overgebracht.
  Heb je dan een dierhouderij geeft niet wat dan moet je veel aandacht aan hygiene geven. gelukkig zijn er tot nu redelijk weinig uitbraken maar dat kan zo weer andrs zijn. Oppassen en goed ontsmetten van allerlei binnenkomende en vertrekkende personen en zaken is geboden.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.