PluimveeNieuws

Tweede uitbraak H5N8 in Duitsland bevestigd

Hannover – Autoriteiten in Duitsland bevestigen dat er in Cloppenburg op een kalkoenenbedrijf inderdaad sprake is van besmetting met de hoogpathogene vogelgriep H5N8.

De verdenking rees maandag maar de uitbraak is dinsdag formeel vastgesteld aan de hand van het laboratoriumonderzoek door het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI).

In de Nedersaksische Landkreis Cloppenburg geldt sinds dinsdag middernacht een standstill voor 72 uur. Vervoer van pluimvee van en naar bedrijven in de Landkreis zijn op grond daarvan verboden. De Landkreis heeft een hoge pluimveedichtheid. Volgens het Kreisbestuur worden in het gebied in totaal 13,5 miljoen kippen, vleeskuikens en kalkoenen gehouden. Cloppenburg ligt ongeveer 40 kilometer van de Nederlandse grens, maar voor de Nederlandse pluimveesector heeft de uitbraak vooralsnog geen gevolgen, stelt landbouwstaatssecretaris Sharon Dijksma.

Het is de tweede uitbraak van H5N8 in Duitsland. De eerste besmetting deed zich begin november voor bij Greifswald in Meckelenburg-Voorpommeren.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin