Pluimveehouderij

Nieuws 2465 x bekeken 12 reacties

Meer bedrijven van kooiei af

Amsterdam - Nog eens zes bedrijven die voedsel produceren, willen stoppen met het gebruiken van kooieieren, meldt Wakker Dier.

Het gaat om bedrijven met merken zoals Unox, Cup-a-soup (Unilever), de Wild Bean café's bij de BP-benzinestations, Cantuccinikoekjes van Sapori (Granfood), ijswinkels van IJscuypje en de vloeibare eiproducten van de Kweker. De laatste twee hebben de overstap naar meer diervriendelijke eieren al gemaakt, aldus Wakker Dier; de andere bedrijven volgen het komende jaar of vervangen de kooieieren stap voor stap.

Eerder dit jaar meldde de dierenrechtenorganisatie al dat Honig, Heinz Sandwich Spread, Subway, Bolletje, DeliXL, Olvarit, Gijs streekproducten, John West, Yil'driz wereldsauzen, Valess en Jan Pannenkoek helemaal of deels overstappen van de dieronvriendelijke kooieieren naar vrije uitloop- of scharreleieren.

De gemiddelde Nederlander eet per jaar ongeveer 150 volledige eieren en daar bovenop nog 44 verwerkte eieren. Deze eieren zitten in onder meer mayonaise, deegwaren en koekjes. De herkomst hiervan staat niet altijd duidelijk op de verpakkingen vermeld.

Scharrelkippen zijn kippen met iets meer bewegingsvrijheid maar zonder buitenlucht, vrije uitloopkippen komen wel buiten.

Wakker Dier begon in september met een campagne tegen legbatterijen. Volgens de organisatie worden in Nederland circa 5 miljoen kippen in kooien gehouden, wat neerkomt op 1 op de 6 kippen. Ook worden er elk jaar 2,5 miljoen eieren geïmporteerd waarbij onduidelijk is hoe de kippen zijn gehuisvest. Kooieieren zijn al tien jaar niet meer in de Nederlandse supermarkten te krijgen, aldus Wakker Dier.

Laatste reacties

 • Coanma

  Intetessant, ik lees nog geen anti-Wakker Dier teksten hier. Dankzij o.a. een dergelijke organisatie blijft de sector wel alert (al kunnen de meeste Boerderij lezers Wakker Dier wel van de aarde wensen) en kan zij straks wereldwijd met trots kijken naar de manier van eierproductie in Nederland. Hopelijk snel in heel Europa ivm de concurrentie o.a. Natuurlijk moet de sector zelf de slag maken, maar de prikkel is soms gewoon ook nodig. Al gaat het soms met moeite en ongetwijfeld ook financiele pijn (dat is erg) maar dit positieve nieuws is er maar wel mooi! Succes gewenst aan alle eierleveranciers. Mooi werk! Dit bericht is positief bedoeld.

 • trijnie

  Wakker Dier is zo gek nog niet. Maar het is wel te hopen dat de bedrijven voor de scharrel uit nederland kiezen.

 • joannes

  @Coanma, het lijkt allemaal héél nobel voor de betrokken kippen maar de kippenboeren lijden al jaren van deze vorm van beleidsveranderingen. De laffe methode van, met belastingvrijstelling en donaties gesteunde, aktiegroepen die zogenaamde welzijnsverbeteringen moeten mobiliseren zijn achterbakse Politieke streken. Veranderingen moeten gewoon met open vizier Politiek worden geregeld en verzekerd. Daar is geen actie groep voor nodig. En bij een Politieke meerderheid voor een verandering, gelijke monnikken gelijke kappen in Europa.Geen achterdeur importen vanuit andere landen zoals de Ukraine. Aktiegroepen en de Politiek spelen niet volgens de regels waar een ander zich aan moeten houden, het zijn opruiers die met chantage, blokkade en zelfs insluiping terrroriseren.

 • Coanma

  Helaas werkt de praktijk toch anders: veranderingen moeten toch vaak afgedwongen worden. Tikje extreem zorgt voor koersveranderingen. Dat is de realiteit. Het moet ergens beginnen en het wordt inderdaad hoog tijd dat op Europees niveau de zaak ook geregeld wordt. Nederland mag wat mij betreft gidsland zijn in deze, al zal het niet makkelijk zijn. Die erkenning gaf ik eerder al, terecht. Er is veel extra stress natuurlijk vanwege alle ellende van het vogelgriepvirus dat terugkeert, alles is van invloed. En, een eerlijker prijs voor een ei wordt ook hoog tijd.

 • podolski

  Jammer dat de boeren altijd zo lelijk over Wakker Dier praten. Andersom is dat niet zo. Wakker Dier geeft de supermarkten en multinationals de schuld van het drukken van de prijzen waardoor boeren in de tang zitten. Die twee proberen ze dan ook aan te pakken.

 • alco1

  De schuld geven heb je niets aan. Resultaten daar gaat het om.

 • trijnie

  En het resultaat is er Alco1, maar je moet het wel willen zien .
  Ik ben het vaak niet eens met WD en de manier waarop, maar met de eieren was hun stem toch mooi meegenomen.

 • John Claessens

  WD heeft baat bij verdeeldheid in de sector . Vleugel aan vleugel en laten we trots zijn hoe Ned. produceert .

 • Zents beheer

  #8 John Claessens, juist en zo zit dat !
  Ik en de zwijgende meerderheid (80%), zijn het met je eens.

 • wilcovanlaar1

  Beste Claessens en Zents,
  O, wat zou ik het ook graag anders zien, maar ik lijk wel een roepende in de woestijn !

 • Zents beheer

  Zo dan, de eerste pallets eieren voor dit jaar staan er.
  Beste Wilco Van Laar, je zou het graag anders zien? Zie het dan ook anders, een goed voornemen zou ik zeggen. Ik ben op kippen gebied de wereld al een beetje rond geweest en kan je verzekeren : we hoeven ons nergens voor te schamen ! We hebben het op alle fronten voor elkaar zowel dierwelzijn , voedselveiligheid en duurzaamheid. Verrijkte kooi, scharrel, uitloop en bio, voor ieders keus een lekker, veilig en duurzaam ei. We hebben daar de laatste jaren veel geld en moeite in gestoken. Het is nu tijd om daar enige jaren behoorlijk voor beloont te worden ! Verreweg de meeste mensen vinden dat we het goed doen, dus de regels zoals we die hebben afgesproken in de EU zijn de norm en niet wat een groepje roep toeters zoals WD wil.
  Verder wens ik voor iedereen gezondheid en geluk en tevens onze sector beste eierprijzen voor het nieuwe jaar.

 • joannes

  @Coanma, jij behoort waarschijnlijk ook in dat WD kamp met: ¨veranderingen moeten toch vaak afgedwongen worden. Tikje extreem zorgt voor koersveranderingen.¨ Alsof de Consument en de Boer door een ¨hogere¨ macht geleid worden. Misbruik van een verborgen Oligopolie in de Democratie is het. De Burgers betalen niet en de Boeren bloeden met onrendabele verplichte investeringen. Het begint steeds meer te lijken op http://en.wikipedia.org/wiki/Animal_Farm De Media ism Politiek en enkele naar macht hunkerende idealisten moeten zonodig de werld verbeteren met stress. Omdat ze er in geloven! Kijk om je heen en loop niet te veel met je hoofd in de wolken. Door enkele bedachtte en voor vele aangepraatte normen die over de grens niet herkend worden en daar een van export afhankelijke bedrijfstak mee verarmen is het.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.